Direktlänk till inlägg 25 december 2011

Helstekt oxfilé med rödvinssås, späda grönsaker & hasselbackspotatis

Av Maria - 25 december 2011 10:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 120 grader, tills köttet är som du vill och 200 grader, ca 30 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

HELSTEKT, ÖRTRULLAD OXFILÉ:
700 g  välmarmorerad oxfilé, (beräkna 150-200 g per person)
1  hel vitlök
1 kruka  persilja
1 kruka  körvel
1 kruka  timjan
1 kruka  gräslök
Kvistar  dragon
Neutral olja, att rulla och steka i
Smör, att steka i


SPÄDA GRÖNSAKER:
Haricots verts
Späda knippmorötter
Färsk bladspenat
Salladslök
Salt
Peppar
Persilja, finhackad

 



HASSELBACKSPOTATIS:
2  potatisar per person
Smör
Salt
Peppar
Ströbröd
Ev parmesan

 

Gör så här:


Låt oxfilén bli rumstempererad så att köttbiten inte sänker värmen i stekpannan när du bryner den.

En timme innan tillagning är lämpligt att ta fram köttet. 
Värm ugnen till 120 grader.

Gnid in köttet i en neutral olja så att salt och nymald svartpeppar sedan fäster på köttet. 
Lägg i köttet, viktigt här att du låter oxfilén ligga stilla i pannan tills den får fin yta innan du vänder runt och fortsätter bryna runt om hela köttbiten. 
Sänk eventuellt värmen en aning och tillsätt därefter rejält med smör som du öser över köttet med hjälp av en sked.

Temperaturen i stekpannan ska vara precis så att smöret hela tiden bubblar men utan att det bränns vid. 
Halvera en hel vitlök och lägg ner även den att steka med, med skal och allt. 
Fortsätt att ösa köttet noga med smör medan du steker runt om på alla sidor. 
Lägg över köttbiten och vitlöken i en ugnsform och låt gå färdigt i ugnen till den innertemperatur du föredrar på din oxfilé.

Om du inte kan känna på konsistensen när det är färdigt så använd en köttermomenter.

Det är viktigt att inte översteka det fina köttet! 
Finhacka körvel, persilja, gräslök, repade blad av timjan samt dragon (ta inte för mycket dragon då den lätt tar över med sin kraftiga smak). 
Bred ut ett örttäcke på en skärbräda eller en plåt, rulla därefter den färdigstekta oxfilén i örterna så att den täcks runt om. 
Låt köttet vila innan du trancherar så att köttsafterna hinner fördela sig fint i köttet istället för att de rinner ut när du skär upp. 


Grönsaker:
Skär salladslöken i bitar, blanchera haricot verts och hela, späda knippmorötter (lägg i kokande vatten i någon minut, kyl därefter ned i isvatten för att få krispiga grönsaker). 
Fräs grönsakerna i olja, vänd ner bladspenaten sist av allt så den behåller sin spänst och avsluta med lite salt, peppar samt finhackad persilja. 


Hasselbackspotatis:
Tornera potatisen så de får en snygg form.

Skär skivor nästan hela vägen ned, men potatisen ska hålla ihop.

Ta gärna hjälp av en träsked att lägga potatisen i så går det lättare och du riskerar inte att skära hela vägen igenom. 
Toppa potatisen med smör, salt och peppar.

Låt gå i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.

Ta sedan ut dem och ös med smöret samt strö över ströbröd och eventuellt parmesan.

Låt gå ytterligare 10 minuter i ugnen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards