Direktlänk till inlägg 25 december 2011
Antal: 4 portioner
Ugn: 120 grader, tills köttet är som du vill och 200 grader, ca 30 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
HELSTEKT, ÖRTRULLAD OXFILÉ:
700 g välmarmorerad oxfilé, (beräkna 150-200 g per person)
1 hel vitlök
1 kruka persilja
1 kruka körvel
1 kruka timjan
1 kruka gräslök
Kvistar dragon
Neutral olja, att rulla och steka i
Smör, att steka i
SPÄDA GRÖNSAKER:
Haricots verts
Späda knippmorötter
Färsk bladspenat
Salladslök
Salt
Peppar
Persilja, finhackad
HASSELBACKSPOTATIS:
2 potatisar per person
Smör
Salt
Peppar
Ströbröd
Ev parmesan
Gör så här:
Låt oxfilén bli rumstempererad så att köttbiten inte sänker värmen i stekpannan när du bryner den.
En timme innan tillagning är lämpligt att ta fram köttet.
Värm ugnen till 120 grader.
Gnid in köttet i en neutral olja så att salt och nymald svartpeppar sedan fäster på köttet.
Lägg i köttet, viktigt här att du låter oxfilén ligga stilla i pannan tills den får fin yta innan du vänder runt och fortsätter bryna runt om hela köttbiten.
Sänk eventuellt värmen en aning och tillsätt därefter rejält med smör som du öser över köttet med hjälp av en sked.
Temperaturen i stekpannan ska vara precis så att smöret hela tiden bubblar men utan att det bränns vid.
Halvera en hel vitlök och lägg ner även den att steka med, med skal och allt.
Fortsätt att ösa köttet noga med smör medan du steker runt om på alla sidor.
Lägg över köttbiten och vitlöken i en ugnsform och låt gå färdigt i ugnen till den innertemperatur du föredrar på din oxfilé.
Om du inte kan känna på konsistensen när det är färdigt så använd en köttermomenter.
Det är viktigt att inte översteka det fina köttet!
Finhacka körvel, persilja, gräslök, repade blad av timjan samt dragon (ta inte för mycket dragon då den lätt tar över med sin kraftiga smak).
Bred ut ett örttäcke på en skärbräda eller en plåt, rulla därefter den färdigstekta oxfilén i örterna så att den täcks runt om.
Låt köttet vila innan du trancherar så att köttsafterna hinner fördela sig fint i köttet istället för att de rinner ut när du skär upp.
Grönsaker:
Skär salladslöken i bitar, blanchera haricot verts och hela, späda knippmorötter (lägg i kokande vatten i någon minut, kyl därefter ned i isvatten för att få krispiga grönsaker).
Fräs grönsakerna i olja, vänd ner bladspenaten sist av allt så den behåller sin spänst och avsluta med lite salt, peppar samt finhackad persilja.
Hasselbackspotatis:
Tornera potatisen så de får en snygg form.
Skär skivor nästan hela vägen ned, men potatisen ska hålla ihop.
Ta gärna hjälp av en träsked att lägga potatisen i så går det lättare och du riskerar inte att skära hela vägen igenom.
Toppa potatisen med smör, salt och peppar.
Låt gå i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
Ta sedan ut dem och ös med smöret samt strö över ströbröd och eventuellt parmesan.
Låt gå ytterligare 10 minuter i ugnen.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|