Direktlänk till inlägg 27 december 2011
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, grader mellan 68-72 + 225 grader, några minuter
Ingredienser:
1 lammsadel à ca 1,3 kg (inklusive ben)
½ tsk salt
Svartpeppar, efter smak
½ dl persilja, finhackad
1 citron, riven zest
1 klyfta vitlök, finhackad
2 msk finhackad timjan och/eller rosmarin
Matolja till stekning
PORTVINSSÅS:
2½ dl rött vin
1 dl rött portvin (kan ersättas med halvtorr/torr sherry, madeira eller marsala)
2 dl lamm- eller kalvbuljong, gärna gjord på riktig fond
1 lagerblad
1 rosmarinkvist
5 kvistar timjan
1 schalottenlök, grovhackad
5 svartpepparkorn
1 tsk maizena utrörd i lite kallt vatten – om du använder flaskfond eller buljongtärning)
75 g smör
Salt efter smak
Svartpeppar efter smak
GETOSTDUCHESSE:
12 medelstora mjöliga potatisar
100 g smör
4 äggulor
125 g chèvreost
½ krm malen koriander
Salt efter smak
Vitpeppar efter smak
STEKT ZUCCHINI:
1 liten zucchini
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
1 msk smör
2 tsk citronsaft
2 msk persilja, hackad
Salt efter smak
Svartpeppar efter smak
Gör så här:
Lammet:
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär ett rutmönster i svålen på ovansidan av lammsadeln och gnid in den med salt, peppar, vitlök, citron och örtkryddor.
Salta och krydda runtom.
Hetta upp matolja i en stekpanna och bryn lammsadeln på köttsidan så att den får fin stekyta.
Lägg den i en ugnssäker form och stick in en stektermometer i den tjockaste delen av ytterfilén.
Stek lammsadeln i ugnen tills innertemperaturen är 62 (genomrosa) 68 (lite rosa) eller 72 (genomstekt).
Ta ut lammsadeln och täck med folie. Låt vila i 20 minuter.
Vid servering, skär ut filéerna på båda sidor med en flexibel filékniv (ytterfiléerna är de större på svålsidan, innerfiléerna de mindre på köttsidan), skär i sneda, 2 cm tjocka skivor tvärs mot köttfibrerna och lägg tillbaka på benet.
Om du vill kan du sedan ställa in hela lammsadeln i het ugn (225 grader) i 2-3 minuter så att köttet är varmt vid servering men se upp så att köttet inte blir för stekt!
Portvinssås:
Koka upp vin, portvin, buljong, lök, örtkryddor och pepparkorn i en kastrull och låt sjuda tills såsen reducerats till hälften.
Sila av och häll tillbaka i kastrullen.
Har du använt hemkokt fond behöver du antagligen inte reda såsen (för då reds den av gelatinet i fonden), annars reder du med en smula maizena och kokar upp såsen.
Strax före servering värmer du upp såsen och vispar i smöret lite i taget.
Smaka av med salt och peppar och servera i en varm såssnipa.
Getostduchesse:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret.
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Koka den mjuk, häll av och låt den ånga av sig.
Pressa genom en potatispress tillsammans med chèvren.
Blanda den pressade potatisen med äggulor, smält smör och koriander.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg potatismoset i en spritspåse med tyll och spritsa ut snygga toppar på en smord plåt.
Grädda potatistopparna i några minuter så att de får vacker gyllenbrun yta.
Zucchini:
Skär zucchinin i halvmånar och stek den hastigt på medelhög värme i smör och olivolja tillsammans med en krossad vitlöksklyfta.
När zucchinin precis mjuknat och fått lite färg är den klar.
Kasta bort vitlöksklyftan.
Salta och peppra zucchinin, krydda med citron och hackad persilja.
Servera genast.
Servering:
Servera lammsadeln på benet och tillbehören på varma fat.
Varma tallrikar förhöjer upplevelsen och är en uppskattad omtanke om gästerna.
Servera varje gäst av både ytterfilén och den möra innerfilén.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|