Direktlänk till inlägg 13 oktober 2013

Allt i ett höstgryta med brynt vildris & risoni samt örtmarinerad kyckling + äppelsalsa

Av Maria - 13 oktober 2013 12:00

3 personer
 
3 kycklinglår, alt filéer 
1 msk olja
1 msk timjan
1 tsk rosmarin
0,5 tsk farinsocker
1 msk citronsaft
1-3 msk smör
1,5 dl vildris
1 dl risoni
2 morötter, skivade
200 g skogschampinjoner, gärna små så de slipper delas 
4 färska salviablad (valfritt)
3 vitlöksklyftor, delade i mindre bitar
1 gul lök, delad i kvartar
3 dl kycklingbuljong
1 dl äppelcider, eventuellt mer
 
Rosmarinkvistar, valfritt 
Timjankvistar, valfritt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Blanda 1 msk olja, timjan, rosmarin, farinsocker, salt och peppar i en bunke. Lägg ner kycklinglåren och massera in kryddorna i låren. 
 
Värm en gjutjärnsgryta och häll ner en skvätt olja. Lägg ner kycklinglåren i grytan och fräs tills gyllenbrun på båda sidorna, cirka 2 minuter på varje sida. Ta bort kycklingen från grytan och lägg på en tallrik. 
 
Sänk värmen något på plattan och lägg ner 1 msk smör. Häll ner risonin och fräs den under omrörning i 1-2 minuter i grytan innan du häller ner vildriset och fräser ytterligare 1-2 minuter. 
 
Häll sedan ner morotsskivorna och svampen. Rör om och låt det fräsas i någon minut innan du häller på kycklingbuljongen, äppelcidern och en nypa salt och peppar. 
Var inte rädd för att skrapa med en slev i botten på grytan. Det som har fastnat ger bara god smak. Lägg ner färska salviablad om du har det till hands. 
 
Ta sedan bort grytan från plattan och lägg kycklinglåren ovanpå riset. Lägg på lite smör ovanpå kycklingen och ringla över lite citronsaft. Någon nypa salt och peppar också. 
Lägg några rosmarinkvistar och timjankvistar runt om kycklingen och sätt sedan på ett lock eller klä din gryta med aluminiunfolie. 
 
Ställ in grytan i ugnen i 30 minuter. Efter 30 minuter ta av locket eller folien. Om du ser att all vätska har avdunstat häll på ytterligare en skvätt äppelcider och ställ in grytan igen. Jag höjde värmen på ugnen litegrann för att få en krispigare yta på kycklingen. Jag lät min gryta stå ytterligare 13 minuter till innan jag tog ut min. 
 
Äppelsalsa 
1-2 äpple, strimlade 
3 msk granatäppelkärnor 
 
Strimla äpplerna och blanda tillsammans med granatäppelkärnorna. 
 
Äppelcidersirap 
4,5 dl äppelcider 
30 g smör 
 
Häll cidern i en kastrull och låt det koka upp. Sjud sedan i 20-25 minuter eller tills cidern har reducerat och fått en mer sirapsliknande konsistens. Ta bort från plattan och lägg ner smöret. 
 
SERVERA DIN HÖSTGRYTA SÅ HÄR: 
 
Fördela ut kycklinglåren och risblandningen på tre olika tallrikar. Servera med äppelsalsa och ringla gärna över äppelcidersirapen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards