Direktlänk till inlägg 21 december 2014

Saffransknutar

Av Maria - 21 december 2014 23:00

Antal: 30-35 bullar

Jäsning: 40 minuter + ca 40 minuter

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

17 dl (1020 g) vetemjöl

½ tsk salt

5 dl mjölk

2 kuvert (á ½ g) saffran

1 dl strösocker

150 g rumsvarmt smör

2 ägg


Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1½ msk nystött smör

150 g mandelmassa


Sockerlag till pensling:

1½ dl strösocker

1½ dl vatten


Gör så här:

Smula ner jästen i en stor degbunke.

Mät upp och blanda mjöl och salt.

Ljumma upp mjölken till fingervärme.

Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.

Häll mjölken över jästen och lös upp den.

Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och äggetn.

Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand.

Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.


Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.

Kavla ut degen till två rektanglar, ca 1 cm tjocka.

Bred på smöret och riv över mandelmassan.

Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. 

Först viker du över den ena tredjedelen, därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.

Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda.

Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper.

Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.


Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna skall penslas med.

Låt koka ca 1 minut och sedan svalna lite.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.

Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och låt svalna.


De här saffransbullarna penslas med sockerlag efter gräddningen för att bli extra glansiga, saftiga och goda.

Bakat · Jul · Saffran
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Söndag 14 juli 06:30

Antal: 8 portioner   Ingredienser:2 marängbottnar, 24 cm i diameter3 dl vispgrädde2 dl lätt crème fraiche½ dl Florsocker50 g daimkulor¾ dl chokladsås1 ½ liter (750 g) jordgubbar   Gör så här: Lägg en marängbotten i en springform.Ringla över...

Av Maria - Lördag 13 juli 06:45

Antal: 4 glas   Ingredienser: ½ liter (250 g) jordgubbar¾ dl Finkornigt Strösocker1 ½ dl tequila   Gör så här: Blanda samtliga ingredienser i en mixer och kör tills det är slätt.Häll upp i fyra glas. Garnera eventuellt med en jordgubbe....

Av Maria - Fredag 12 juli 13:00

Antal: 2 burkar   Ingredienser:500 g rabarber 500 g Syltsocker 2 tsk kardemumma, malen 1 vaniljstång   Gör så här:Skölj och skiva rabarbern och blanda tillsammans med syltsocker och kardemumma i en gryta.Dela vaniljstången på mitten och...

Av Maria - Fredag 12 juli 07:00

Jäsning:  30 minuter + 45 minuter Ugn: 225 grader, 8-10 minuter   Ingredienser: 1 påse torrjäst för söta degar 5 dl mjölk 15 dl specialvetemjöl 150 g rumsvarmt smör 1 tsk salt 1 dl strösocker 1½ tsk malen kardemumma Fyllning...

Av Maria - Torsdag 11 juli 12:15

Ingredienser: 250 g hallon 1 ägg 1 1/4 dl Syltsocker 25 g smör, rumstempererat   Gör så här: Pressa hallonen genom en finmaskig sil. Vispa upp ägget och rör ner i hallonen. Häll smeten genom en finmaskig sil ner i en tjockbottnad ka...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se