Direktlänk till inlägg 26 december 2014

Hängmörad biff med grönpepparsås

Av Maria - 26 december 2014 07:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

800 g biff, hängmörad, i 4 skivor
smör, till stekning
salt
svartpeppar, nymalen
 
Grönpepparsås:
4 schalottenlökar
50 g smör
0,5 dl grönpeppar i lag
0,5 dl cognac
3 dl hemgjord kalvfond (eller utspädd fond från flaska)
3 dl vispgrädde
salt
peppar, nymalen

Råstekt potatiskaka:
ca 1 kg fast potatis
salt
vitpeppar
2 msk rapsolja
100 g smör
gräslök, hackad

Ugnsbakade tomathalvor:
2 tomater
2 klyftor vitlök
1 kruka persilja
100 g smör, rumsvarmt
0,5 dl ströbröd
salt
svartpeppar
 
Gör så här:
Torka biffarna och putsa bort eventuella senor.
Hetta upp en stekpanna och lägg i smör.
Salta och peppra biffarna och stek dem i 1–3 minuter på varje sida (beroende på hur pass rött kött du vill ha).
 
Grönpepparsås:
Skala och finhacka löken.
Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig.
Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor - gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar.
Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.

Råstekt potatiskaka:
Skala och grovriv potatisen på ett rivjärn eller en mandolin.
Lägg alltsammans i en bunke och salta och peppra.
Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpanna eller flera små stekpannor.
Forma en boll av potatis och pressa ur så mycket vatten som möjligt.
Lägg ner den i pannan och platta ut till en kaka.
Sänk värmen en aning och låt potatiskakan ligga tills den binder ihop och stekytan är fint gyllenbrun, 5–10 minuter på varje sida.
Vänd och stek lika länge på andra sidan.
Strö lite hackad gräslök över före servering.

Ugnsbakade tomathalvor:
Värm ugnen till 200 grader.
Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform.
Finhacka vitlök och persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar.
Fördela kryddsmöret över tomathalvorna.
Ugnsbaka dem tills de känns mjuka, 20–30 minuter.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards