Direktlänk till inlägg 30 december 2014

Hummersoppa med krispiga krutonger

Av Maria - 30 december 2014 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 kokta humrar (koka själv eller köp färdigkokta)
 
Buljong:
skal från humrarna
1 morot (stor)
1 stjälk stjälkselleri
2 bananschalottenlökar
0,5 fänkål
2 klyfta vitlök
1 msk rapsolja
1 msk smör
4 svartpepparkorn
4 stjälk färsk bladpersilja
2 msk tomatpuré
1 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
1 l vatten
 
Soppa:
6 dl reducerad buljong enligt recept ovan
3 dl vispgrädde
1 msk smör
3 msk cognac
1 tsk majsstärkelse
salt
peppar
 
Currykrutonger:
4 skiva surdegsbröd (eller levain)
smör
2 tsk curry
 
Servering:
1 kruka färsk dragon
 
Gör så här:
Bryt av stjärten från hummern och dela humrarna på längden.
Gröp ut kött och ta ut stjärten ur skalet.
Lägg allt hummerkött i kylskåp.
Ta bort inälvor från skalen och krossa skalen.
Skär morot, selleri, lök, fänkål och vitlök i grova bitar.
Hetta upp en stor gryta med olja och smör och lägg ner hummerskal, lök och grönsaker samt pepparkorn och persilja.
Fräs allt på hög värme och under omrörning då och då tills grönsakerna är mjuka.
Tillsätt tomatpuré och cayennepeppar och låt fräsa med ett par minuter.
Slå på vin och vatten och låt sjuda utan lock tills buljongen är reducerad till ca hälften.
Sila av buljongen.
Koka upp buljong, grädde, smör och konjak.
Red av med maizena och smaka av med salt och peppar.
Skär brödet till krutonger och stek krispiga i smör och curry.
Mixa soppan skummig precis innan servering och garnera med hummerkött, färsk dragon och currykrutongerna.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Söndag 12 maj 16:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar   Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....

Av Maria - Söndag 12 maj 15:30

Antal: 6 portioner   Ingredienser: 800 g nötfärs1 lök (stor)2 klyftor vitlök3 msk tomatpuré2 msk soja  2 msk balsamvinäger2 msk kalvfond1 burk krossade tomater1 burk körsbärstomater1 dl vattensaltsvartpeppar (från kvarn)ca 2 tsk torkad timjan...

Av Maria - Söndag 12 maj 13:30

Antal: 12 stycken Ugn: 175 grader, ca 30 minuter   Ingredienser:Muffins: ca 5 bananer200 g kokosolja1 dl agavesirap1 tsk salt1 tsk vaniljpulver 1 tsk malen kanel4 ägg3 dl grahamsmjöl2 dl mandelmjöl2 dl havregryn1 dl kokossocker2 tsk bakpulver...

Av Maria - Söndag 12 maj 07:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g kycklinglårfilé50 g smör350 g purjolök2 gula lökar2 dl syltlök 1 msk torkad dragon4 msk dijonsenap4 dl kycklingbuljong, utspädd4 dl vispgrädde1 kruka färsk dragon, bladen, grovt hackade1 fänkål2 msk oliv...

Av Maria - Lördag 11 maj 14:15

Antal: 4 portioner Ugn: 200 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 800 g kycklinginnerfilé (eller vanliga filéer som du delar på längden)smör, att steka isaltpeppar65 g babyspenat 10 körsbärstomater1 dl purjolök, finskuren1,5 dl Västerbottenso...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards