Direktlänk till inlägg 31 december 2014
Antal: 4 portioner
Ugn: 110 grader
Ingredienser:
ca 800 g rådjursfilé
1 l rapsolja, till stekning och fritering
6 jordärtskockor
6 blad grönkål
200 g kantarell
250 g smör
3 klyfta vitlök
1 knippe timjan
4 schalottenlökar
1 l viltbuljong (utspädd koncentrerad)
50 g lingon
Gör så här:
Rådjursfilé:
Börja med att salta rådjursfilén rikligt runt om och hetta sedan upp en panna.
Gå ner med olja när pannan är varm och stek köttet ca en minut innan du vänder.
Gå sedan ner med en rejäl klick smör (ca 50 g), en krossad vitlöksklyfta (med skal) samt några kvistar timjan.
Ös sedan köttet och bryn det runt om i ca 2 minuter.
Baka sedan klart köttet på 110 grader i ugnen tills inner temperaturen är 54 grader.
Låt vila minst 10 minuter, och skär upp i fina skivor.
Jordärtskocka:
Skölj bort eventuell jord från skockorna och koka upp vatten i en kastrull.
Lägg ner jordärtskockorna och koka tills de att de börjar mjukna (lite kärna ska vara kvar).
Ta upp och låt svalna i ca 10 minuter.
Skär sedan upp i fyra klyftor och fritera när oljan är 160 grader, i ca 3 minuter eller tills de har fått fin färg.
Lägg över på hushållspapper och salta.
Grönkål:
Skär bort stammen från grönkålen och skär upp bladen i 5 cm stora bitar.
Fritera grönkålen i oljan från jordärtskockorna i ca 2 minuter tills de är krispiga.
Lägg på hushållspapper och salta.
Kantareller:
Rensa kantarellerna och lägg i en torr panna med lite salt.
Stek bort vätskan på medelvärme,
Tillsätt sedan rapsolja och stek tills de börjar bli gyllene i färgen.
Gå ner med en rejäl klick smör, samt en krossad vitlöksklyfta och några kvistar timjan.
Stek i ca en minut och låt stå till servering.
Demiglace:
Fräs schalottenlök och en klyfta vitlök i smör på medelvärme tills det mjuknar (ca 4 minuter).
Tillsätt några kvistar timjan, rör runt och häll på buljongen.
Låt detta reducera tills ca 2 dl återstår.
Red såsen om det behövs och tillsätt en klick smör.
Upplägg:
Lägg ut jordärtskockor, kantareller och grönkål i en halvcirkel på tallriken.
Lägg sedan en generös sked med sås i mitten, och placera köttet med steksidan upp ovan på såsen. Garnera grönsakerna med färska lingon och timjansplock.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|