Direktlänk till inlägg 25 december 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
0,5-1 hummer/pers
1 kruka romansallad, sköljd
2-3 tomater
10 cm gurka
4-5 champinjoner
Olja, till champinjonerna
Citronsaft, till champinjonerna
0,5 avokado, klyftad
Bröd till krutonger
Smör och olja till stekning av krutonger
4 tsk färsk laxrom
Rom från hummern
Färsk dill
HEMSLAGEN MAJONNÄS:
6 dl olja
2 äggulor
ca 1 msk senap svensk/fransk (blanda 50/50)
ca 1 msk vinäger av bra kvalitet, rödvin- eller vitvin
RHODE ISLAND-SÅS:
2 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil
1,5 dl chilisås
1 gnutta kajennpeppar
Finriven pepparrot, efter smak (kan uteslutas)
1 liten skvätt madeira
1 liten skvätt konjak, om du vill
Gör så här:
Koka hummern i lättsaltat vatten, låt vila i koklagen.
Förbered grönsakerna:
Skölj salladen, strimla en del men spara ett par fina blad hela.
Kryssa tomaterna, doppa i skållhett vatten och ta upp, dra av skalet.
Strimla fint.
Skala, klyv och kärna ur gurka, strimla fint.
Strimla champinjonerna fint, droppa över lite olja och citron så de håller sig fräscha.
Vänta med att ta ur och klyfta avokadon innan servering så att den inte hinner bli missfärgad!
Rhode island:
Börja med majonnäsen.
Se till att ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade.
Vispa ihop äggulor med senap och vinäger, droppa/häll försiktigt ner olja medan du fortsätter vispa (sätt bunken på en fuktig disktrasa så står den stadigt).
Blanda 2-3 dl av din majonnäs med gräddfil och chilisås.
Smaka upp såsen med kajennpeppar, pepparrot, madeira och konjak.
Krutonger:
Skär bort brödkanter och skär brödet i små kuber.
Stek dem knapriga i olja och smör.
Rensa hummern:
Klyv hummern, ta ut hummerstjärten och plocka köttet ur klorna.
Försök spara ett helt klo-skal kvar till dekoration.
Glöm inte heller att spara resten av skalen för att koka fantastiskt god fond eller soppa på vid ett annat tillfälle!
Skär hummerstjärten i skivor längs med så att det blir som en fin solfjäder, pass på den mörka strängen i stjärten, den ska bort.
Servering:
Lägg strimlad romansallad i botten på cocktailglas, därefter tomat, gurka, champinjoner och ”hummerfjädern”.
Ringla över lite av såsen, stick ner en avokadoklyfta och toppa med hummerrom, laxrom, krutonger, hummerklo och dillvippa.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|