Direktlänk till inlägg 25 december 2015

Hummercocktail med Rhode Island-sås

Av Maria - 25 december 2015 10:23

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

0,5-1  hummer/pers
1 kruka  romansallad, sköljd
2-3  tomater
10 cm  gurka
4-5  champinjoner
Olja, till champinjonerna
Citronsaft, till champinjonerna
0,5  avokado, klyftad
Bröd till krutonger
Smör och olja till stekning av krutonger
4 tsk  färsk laxrom
Rom från hummern
Färsk dill

 



HEMSLAGEN MAJONNÄS:
6 dl  olja
2  äggulor
ca 1 msk  senap svensk/fransk (blanda 50/50)
ca 1 msk  vinäger av bra kvalitet, rödvin- eller vitvin


RHODE ISLAND-SÅS:
2 dl  majonnäs
1,5 dl  gräddfil
1,5 dl  chilisås
1 gnutta  kajennpeppar
Finriven pepparrot, efter smak (kan uteslutas)
1 liten skvätt  madeira
1 liten skvätt  konjak, om du vill

 

Gör så här:


Koka hummern i lättsaltat vatten, låt vila i koklagen. 


Förbered grönsakerna:

Skölj salladen, strimla en del men spara ett par fina blad hela. 
Kryssa tomaterna, doppa i skållhett vatten och ta upp, dra av skalet.

Strimla fint. 
Skala, klyv och kärna ur gurka, strimla fint. 
Strimla champinjonerna fint, droppa över lite olja och citron så de håller sig fräscha. 
Vänta med att ta ur och klyfta avokadon innan servering så att den inte hinner bli missfärgad! 

 

Rhode island:
Börja med majonnäsen.

Se till att ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade. 
Vispa ihop äggulor med senap och vinäger, droppa/häll försiktigt ner olja medan du fortsätter vispa (sätt bunken på en fuktig disktrasa så står den stadigt). 
Blanda 2-3 dl av din majonnäs med gräddfil och chilisås.

Smaka upp såsen med kajennpeppar, pepparrot, madeira och konjak. 


Krutonger:
Skär bort brödkanter och skär brödet i små kuber.

Stek dem knapriga i olja och smör. 


Rensa hummern:
Klyv hummern, ta ut hummerstjärten och plocka köttet ur klorna.

Försök spara ett helt klo-skal kvar till dekoration.

Glöm inte heller att spara resten av skalen för att koka fantastiskt god fond eller soppa på vid ett annat tillfälle! 
Skär hummerstjärten i skivor längs med så att det blir som en fin solfjäder, pass på den mörka strängen i stjärten, den ska bort. 


Servering:
Lägg strimlad romansallad i botten på cocktailglas, därefter tomat, gurka, champinjoner och ”hummerfjädern”.

Ringla över lite av såsen, stick ner en avokadoklyfta och toppa med hummerrom, laxrom, krutonger, hummerklo och dillvippa. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 17 juli 16:16

Ingredienser:500 g päron, skalade och urkärnade250 g Syltsocker (ca 3 dl)1 vaniljstång2 tsk Vaniljsocker Fairtrade   Gör så här:Blanda päron och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3–10 minuter beroende på vilke...

Av Maria - Onsdag 17 juli 16:13

Ingredienser: 500 g plommon, urkärnade250 g Syltsocker (ca 3 dl)2 st kanelstänger1 tsk stött kardemumma1 citron, skal och saft   Gör så här: Skölj, rensa och dela frukten.Blanda plommon och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. ...

Av Maria - Tisdag 16 juli 09:45

        Antal: ca 8-10 personer Ugn: 150 grader, 50 minuter   Ingredienser: 225 g smör 3½ dl ljusbrunt farinsocker 2 nektariner, skivade 150 g blåbär eller björnbär 1 lime 4 ägg 3½ dl vetemjöl 1 tsk malen kardemumma Sa...

Av Maria - Tisdag 16 juli 09:00

Antal: 4 portioner Ugn: 200 grader, ca 15 minuter   Ingredienser:2 morötter, skalade och slantade1 gul lök, hackad2 msk olivolja7 dl vatten500 g krossade tomater1 kycklingbuljongtärning½–1 msk honung½ msk balsamvinäger½ tsk salt½ tsk nyma...

Av Maria - Söndag 14 juli 09:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser:200 g morötter200 g vitkål1 gul lök250 g broccoli1 msk neutral olja1 vitlöksklyfta, finriven2 msk fisksås2 msk japansk soja1 msk strösockerca 8 dl kokt ris (ca 3 dl okokt)½ dl cashewnöttersalt Till servering:4 ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se