Direktlänk till inlägg 25 december 2015
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
0,5-1 hummer/pers
1 kruka romansallad, sköljd
2-3 tomater
10 cm gurka
4-5 champinjoner
Olja, till champinjonerna
Citronsaft, till champinjonerna
0,5 avokado, klyftad
Bröd till krutonger
Smör och olja till stekning av krutonger
4 tsk färsk laxrom
Rom från hummern
Färsk dill
HEMSLAGEN MAJONNÄS:
6 dl olja
2 äggulor
ca 1 msk senap svensk/fransk (blanda 50/50)
ca 1 msk vinäger av bra kvalitet, rödvin- eller vitvin
RHODE ISLAND-SÅS:
2 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil
1,5 dl chilisås
1 gnutta kajennpeppar
Finriven pepparrot, efter smak (kan uteslutas)
1 liten skvätt madeira
1 liten skvätt konjak, om du vill
Gör så här:
Koka hummern i lättsaltat vatten, låt vila i koklagen.
Förbered grönsakerna:
Skölj salladen, strimla en del men spara ett par fina blad hela.
Kryssa tomaterna, doppa i skållhett vatten och ta upp, dra av skalet.
Strimla fint.
Skala, klyv och kärna ur gurka, strimla fint.
Strimla champinjonerna fint, droppa över lite olja och citron så de håller sig fräscha.
Vänta med att ta ur och klyfta avokadon innan servering så att den inte hinner bli missfärgad!
Rhode island:
Börja med majonnäsen.
Se till att ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade.
Vispa ihop äggulor med senap och vinäger, droppa/häll försiktigt ner olja medan du fortsätter vispa (sätt bunken på en fuktig disktrasa så står den stadigt).
Blanda 2-3 dl av din majonnäs med gräddfil och chilisås.
Smaka upp såsen med kajennpeppar, pepparrot, madeira och konjak.
Krutonger:
Skär bort brödkanter och skär brödet i små kuber.
Stek dem knapriga i olja och smör.
Rensa hummern:
Klyv hummern, ta ut hummerstjärten och plocka köttet ur klorna.
Försök spara ett helt klo-skal kvar till dekoration.
Glöm inte heller att spara resten av skalen för att koka fantastiskt god fond eller soppa på vid ett annat tillfälle!
Skär hummerstjärten i skivor längs med så att det blir som en fin solfjäder, pass på den mörka strängen i stjärten, den ska bort.
Servering:
Lägg strimlad romansallad i botten på cocktailglas, därefter tomat, gurka, champinjoner och ”hummerfjädern”.
Ringla över lite av såsen, stick ner en avokadoklyfta och toppa med hummerrom, laxrom, krutonger, hummerklo och dillvippa.
Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja. Vaniljyoghurt och skivad banan. Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...
Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|