Direktlänk till inlägg 30 december 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20 minuter
Ingredienser:
1 kokt hummer
4 msk olivolja
4 cl konjak
2 dl torrt vitt vin
1 gul lök
1 klyfta vitlök
0,5 fänkål
1 morot
400 gram rotselleri
1 lagerblad
1 krm timjan eller 1 timjankvist
0,5 dl hackad persilja
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
3 krm cayennepeppar
4 droppar tryffelolja (valfritt)
Garnering:
4 kvistar dill
1 dl lättvispad grädde
1 dl mousserande vin
4 msk hackad gräslök
Gör så här:
Skala grönsakerna och tärna dem.
Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj skalen och torka dem med papper, krossa dem sedan i mindre bitar och lägg i en långpanna.
Rosta skalen under grill i 20 minuter.
Värm olja i en stor kastrull på medelvärme.
Bryn med grönsaker, lagerblad och timjan 5 minuter.
Tillsätt tomatpure och vetemjöl.
Rör och fräs någon minut, tillsätt vin och konjak, bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten och koka upp. Mixa gärna soppan med grönsakerna med en stavmixer.
Ta upp lagerbladet isåfall.
Tillsätt skalen och låt sjuda 30 min utan lock.
Vispa ner grädden och koka upp.
Smaka av med salt, peppar, cayenne och tryffelolja och eventuellt mer vin.
Låt ev. hummersoppan stå och dra någon timme.
Sila bort skalen.
Värm hummersoppan i en kastrull och smaka av igen med salt, peppar, cayenne och ev. tryffelolja.
Lägg fina bitar av hummern i soppan eller dela upp hummerköttet i botten på varje tallrik.
Häll upp soppan runt om och garnera ev. med lite hackad gräslök eller dillkvist.
Du kan också stila till det lite vid serveringen ex. med en boll i mitten av tallriken med hummerkött, fräst strimlad purjolök och rotselleri, toppat med rostade sesamfrön och strimlad rå rättika.
Och/eller några droppar lättvispad grädde, konjak och kanske någon droppe tryffelolja lyfter hummersoppan ytterliggare.
Ett gott nybakt bröd till ex. baguette, grissini eller bit foccacia.
Andra förslag är ostgrissini som du kan göra av färdiga grissinis som du penslar med ägg och rullar i riven ost som parmesan samt rostar i ugn lite snabbt på grill.
Lägges på kanten på tallriken.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|