Direktlänk till inlägg 30 december 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20 minuter
Ingredienser:
1 kokt hummer
4 msk olivolja
4 cl konjak
2 dl torrt vitt vin
1 gul lök
1 klyfta vitlök
0,5 fänkål
1 morot
400 gram rotselleri
1 lagerblad
1 krm timjan eller 1 timjankvist
0,5 dl hackad persilja
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
3 krm cayennepeppar
4 droppar tryffelolja (valfritt)
Garnering:
4 kvistar dill
1 dl lättvispad grädde
1 dl mousserande vin
4 msk hackad gräslök
Gör så här:
Skala grönsakerna och tärna dem.
Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj skalen och torka dem med papper, krossa dem sedan i mindre bitar och lägg i en långpanna.
Rosta skalen under grill i 20 minuter.
Värm olja i en stor kastrull på medelvärme.
Bryn med grönsaker, lagerblad och timjan 5 minuter.
Tillsätt tomatpure och vetemjöl.
Rör och fräs någon minut, tillsätt vin och konjak, bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten och koka upp. Mixa gärna soppan med grönsakerna med en stavmixer.
Ta upp lagerbladet isåfall.
Tillsätt skalen och låt sjuda 30 min utan lock.
Vispa ner grädden och koka upp.
Smaka av med salt, peppar, cayenne och tryffelolja och eventuellt mer vin.
Låt ev. hummersoppan stå och dra någon timme.
Sila bort skalen.
Värm hummersoppan i en kastrull och smaka av igen med salt, peppar, cayenne och ev. tryffelolja.
Lägg fina bitar av hummern i soppan eller dela upp hummerköttet i botten på varje tallrik.
Häll upp soppan runt om och garnera ev. med lite hackad gräslök eller dillkvist.
Du kan också stila till det lite vid serveringen ex. med en boll i mitten av tallriken med hummerkött, fräst strimlad purjolök och rotselleri, toppat med rostade sesamfrön och strimlad rå rättika.
Och/eller några droppar lättvispad grädde, konjak och kanske någon droppe tryffelolja lyfter hummersoppan ytterliggare.
Ett gott nybakt bröd till ex. baguette, grissini eller bit foccacia.
Andra förslag är ostgrissini som du kan göra av färdiga grissinis som du penslar med ägg och rullar i riven ost som parmesan samt rostar i ugn lite snabbt på grill.
Lägges på kanten på tallriken.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|