Direktlänk till inlägg 8 mars 2016
Ingredienser:
2 liter bär (ca 1 kg), välmogna t ex rabarber, äpplen
4 dl socker per kilo bär eller eller frukt
1 krm natriumbensoat per liter saft
Gör så här:
För att ånga bär eller frukt måste man ha en saftapparat, s k SaftMaja, eller en konserveringsapparat med tillhörande innerställning, silduk och ring samt en rostfri bunke att samla saften i.
En saftapparat består av vattengryta, saftbehållare med tappningsrör, slang och klämma samt bärkorg och lock.
Kontrollera alltid att gummislang och klämma är i perfekt skick, dvs sluter tätt kring tappningsröret.
Obs! Ångad saft blir inte mer koncentrerad och smakrik än kokt saft, snarare tvärtom, eftersom ångan kondenseras mot locket och späder ut saften under den långa ångningstiden.
Men det är bekvämt att få saften silad och sötad på en gång.
Rensa och skölj ev bären, frysta bär kan vara halvtinade eller tinade.
Skölj frukten, t ex rabarber, äpplen, och skär den i bitar.
Mät eller väg bär eller frukt för att beräkna sockermängden.
Med saftapparat - Saft-Maja:
Varva bär eller skuren frukt med socker i bärkorgen.
Den rymmer 5-6 liter (ca 3 kg) bär eller frukt.
Saftbehållaren rymmer 5 liter saft.
Koka upp ca 3 1/2 liter vatten i vattengrytan, vattnet ska nå upp till nivåstrecket.
Trä slangen på tappningsröret, den ska täcka hela röret, och sätt på klämman.
Placera saftbehållaren i vattengrytan och bärkorgen överst.
Lägg på locket.
Fäst slangens nedre ände i bärkorgens ena handtag.
Ånga bären/frukten tills den sjunkit ihop och avgett sin saft.
Det tar för bär 3/4-1 timme, för frukt 1-1 1/2 timme.
Vattnet ska hela tiden koka kraftigt så att det blir mycket ånga.
Tappa gärna ur lite saft efter halva tiden och häll den över bären/frukten, som då blir jämnare genomångad.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|