Direktlänk till inlägg 8 mars 2016

Ånga saft

Av Maria - 8 mars 2016 16:15

Ingredienser:

2 liter bär (ca 1 kg), välmogna t ex rabarber, äpplen

4 dl socker per kilo bär eller eller frukt

1 krm natriumbensoat per liter saft


Gör så här:

För att ånga bär eller frukt måste man ha en saftapparat, s k SaftMaja, eller en konserveringsapparat med tillhörande innerställning, silduk och ring samt en rostfri bunke att samla saften i.


En saftapparat består av vattengryta, saftbehållare med tappningsrör, slang och klämma samt bärkorg och lock.

Kontrollera alltid att gummislang och klämma är i perfekt skick, dvs sluter tätt kring tappningsröret.

Obs! Ångad saft blir inte mer koncentrerad och smakrik än kokt saft, snarare tvärtom, eftersom ångan kondenseras mot locket och späder ut saften under den långa ångningstiden.

Men det är bekvämt att få saften silad och sötad på en gång.


Rensa och skölj ev bären, frysta bär kan vara halvtinade eller tinade.

Skölj frukten, t ex rabarber, äpplen, och skär den i bitar.

Mät eller väg bär eller frukt för att beräkna sockermängden.


Med saftapparat - Saft-Maja:

Varva bär eller skuren frukt med socker i bärkorgen.

Den rymmer 5-6 liter (ca 3 kg) bär eller frukt.

Saftbehållaren rymmer 5 liter saft.

Koka upp ca 3 1/2 liter vatten i vattengrytan, vattnet ska nå upp till nivåstrecket.

Trä slangen på tappningsröret, den ska täcka hela röret, och sätt på klämman.

Placera saftbehållaren i vattengrytan och bärkorgen överst.

Lägg på locket.

Fäst slangens nedre ände i bärkorgens ena handtag.


Ånga bären/frukten tills den sjunkit ihop och avgett sin saft.

Det tar för bär 3/4-1 timme, för frukt 1-1 1/2 timme.

Vattnet ska hela tiden koka kraftigt så att det blir mycket ånga.

Tappa gärna ur lite saft efter halva tiden och häll den över bären/frukten, som då blir jämnare genomångad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards