Alla inlägg under mars 2016
Måndag
Ugnspannkaka med sylt
Tisdag
Spagetti alla Carbonara
Onsdag
Fiskgryta med gott bröd
Torsdag
Pytt
Fredag
fläskschnitzel med kapris, ansjovis, citron, ärtor och stekt potatis
Lördag
någon sallad fläskfilé gratinerad med svamp
Söndag
potatismoussaka
1933 (Tisdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Pudding av stekt kött med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av äppelkaka
Middag: Hackkorv med potatismos. Apelsinris eller färsk frukt.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
1 rulle färsk smördeg
3 syrliga äpplen
1½ dl créme fraiche
4 msk farinsocker
1½ tsk kanel
1 krm mald kryddnejlika
1 dl russin
Ägg till pensling
Apelsingrädde:
2 dl vispgrädde
Skal och saft av ½ apelsin
1 tsk vaniljsocker
1 krm kardemumma
1 msk florsocker
Gör så här:
Rulla ut smördegen.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
Blanda créme fraiche, socker, kryddor och russin.
Vänd ner äppelklyftorna.
Lägg äppelblandningen som en sträng längs degplattans mitt.
Vik ihop till ett långt, smalt paket och pensla med ägg.
Grädda i 225 grader i ca 25 minuter.
Vispa grädden och blanda med resten av ingredienserna.
Skär äppellängden i bitar och servera dem med apelsingrädden.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 gram smör
2 st Äggulor
1 tsk dijonsenap
salt
Gör så här:
Lägg smöret i en kastrull och smält det.
Fortsätt att värma smöret på medelhög temperatur under regelbunden vispning tills smöret är gyllenbrunt eller tills den har en temperatur på 125°C.
Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna i rumstemperatur.
Vispa samman äggula och dijonsenap.
Tillsätt smöret i en tunn stråle under kraftig omrörning.
Smaka av med salt.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 kruka basilika
1 kruka persilja
0,5 kruka mynta
1 st citron, skal och saft
1 klyfta vitlök
1 tsk honung
1,5 dl olivolja, mild
salt
svartpeppar
Gör så här:
Skölj basilika, persilja och mynta.
Skölj och riv citronskal och skala vitlöken.
Mixa ihop örterna med citronskal, citronsaft, honung och olja med hjälp av en stavmixer till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
200 g sötmandel
4 bittermandel
1 dl florsocker
1 dl strösocker
4 msk citron, saft
1 äggvita
Gör så här:
Skålla och skala mandeln.
Riv ner mandeln till ett mjöl.
Blanda mandelmjöl, florsocker och strösocker i en matberedare.
Blanda i äggvita och citronsaft.
Baka ut smeten på ett florsockrat bakbord.
Forma till en rulle.
1933 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Stekt sill i papper med oskalad kokt potatis, kokt purjolök. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Kokt hamburgerbringa med potatisbullar. Äppelkaka med vaniljsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk majonnäs
1 st limefrukt
1 tsk flytande honung
1 kruka mynta
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Blanda yoghurt med majonnäs i en skål.
Tillsätt rivet limeskal, limesaft och honung.
Finhacka myntan och blanda ner i såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|