Alla inlägg under mars 2016
1933 (Lördag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Aladåb på braxen med potatis, uppstekt pannkaka. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Danska koteletter med potatis och stuvade vita bönor. Rabarbersoppa.
1933 (Fredag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fläskpudding med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Kokt braxen med kokt potatis och pepparrotssås. Makaronitårta med saftsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 gram färska kantareller
0,5 st gul lök
2 msk
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
0,25 kruka färsk persilja
1 msk grönsaksbuljong
2 msk vitt vin
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skölj, ansa och dela kantarellerna i mindre bitar.
Finhacka löken och persiljan.
Stek kantarellerna i en stekpanna tills lite av vätskan kokat in.
Tillsätt smör och gul lök och fräs ihop ett par minuter.
Strö vetemjölet över svampfräset och rör om.
Tillsätt sedan vatten, grädde, persilja, fond och vitt vin.
Rör om och låt koka ihop ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
Grundrecept:
2 äggulor
4 dl rapsolja
1 msk dijonsenap
salt
peppar
Örtmayo:
1 dl färska örter, blandande, hackade
Gör så här:
Grundrecept:
Se till att äggen är rumstempererade så inte majonnäsen skär sig.
Dela äggen, vi använder bara gulorna.
Spara gärna äggvitorna till att göra egna maränger!
Vispa äggulorna och senapen i en skål.
Tillsätt oljan försiktigt i en tunn stråle, vispa ordentligt.
Majonnäsen ska vara tjock och fluffig när den är klar.
Smaka av med salt och peppar.
Örtmayo:
Tillsätt sedan de hackade och blandande färska örterna.
Antal: 4 stycken
Ugn: 225 grader, 10 minuter
Ingredienser:
4 stora skivor ljust surdegsbröd (inte för tunna skivor)
2-3 rödlökar
4 knippelökar eller 1 purjolök (behövs inte, men det gröna ser vackert ut men bidrar bara marginellt smakmässigt = mackan blir god ändå)
olja
1 msk balsamvinäger
1 tsk rörsocker (annat socker fungerar givetvis)
75-100 g ädelost
flingsalt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225C.
Lägg brödskivorna på en plåt.
Skala och klyfta rödlöken, 4 eller 6 delar beroende på storlek.
Skär inte av rotdelen som håller ihop klyftorna, bara skägget (trådarna).
Dela knipplöken på längden och skölj.
Anpassa längderna till mackan.
Hetta upp generöst med olja och stek löken i ca 15 minuter på låg värme tills den blir mjuk.
Vänd försiktigt på klyftorna efter halva tiden – ser sedan fint ut om några klyftor hänger ihop men det har ingen betydelse.
Häll över balsamico och strö över sockret.
Rör om och låt det hastigt fräsa ihop några sekunder.
Salta och peppra.
Fördela löken på bröden och bryt över osten.
Gratinera toasten i ugnen ca 10 minuter.
Klart när löken får färg och osten bubblar.
Passa brödet så att det inte bränns i kanterna.
Sänk då värmen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl ris
250 g morötter
0.5 st gul lök
0.5 st purjolök
500 g fläskytterfilé
25 g dill
1 msk smör
2 st lagerblad
2 krm vitpeppar
3 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
35 g sallad
Gör så här:
Koka ris enligt anvisningarna på paketet.
Tvätta och slanta morötterna, skala och strimla löken.
Skär purjolöken i bitar.
Tärna köttet i ca 2x2 cm.
Skär av dillkvistarna, spara dillvipporna till såsen.
Fräs morötter, lök, purjolök, kött och dillkvistar i smör med lagerblad och vitpeppar i omgångar.
Lägg över i en gryta.
Häll på vatten och crème fraiche.
Låt sjuda under lock i ca 20 min.
Hacka dill och vänd ner i såsen.
Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Det ska smaka lite söt/syrligt.
Servera med sallad.
1933 (Torsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Njurbröd med potatis, löskokta ägg. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Oxfordsoppa. Pannkaka av havre- och mannagryn med sylt.
Ingredienser:
1 flaska rosévin
2 dl apelsinjuice
1 flaska fruktsoda, 33 cl
2 st apelsin skivade
2 dl hallon, färska
is
Gör så här:
Häll upp rosévin, apelsinjuice och fruktsoda i en stor karaff.
Droppa ner apelsinskivor, hallon och is.
Servera på direkten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|