Alla inlägg under mars 2016
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 dl Frysta hallon
1 msk Florsocker
1 dl mjölk
Gör så här:
Mixa de otinade bären, sockret och mjölken tills allt är blandat.
Häll upp i glas.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
2½ dl Äppeljuice
3 st Passionsfrukter
65 g Babyspenat
½ kruka Färsk mynta
½ dl Krossad is
Gör så här:
Dela och gröp ur passionsfrukterna.
Mixa alla ingredienser och häll upp i glas.
1933 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Gratin på fisk och spaghetti, pressylta med rödbetssallad. Kaffe eller te, marmelad eller honung, gröna kakan.
MIddag: Rostbiff med slottspotatis och kålsallad. Chockladpudding.
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
3 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl krossat bovete
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
1 tsk Mörkt Muscovadorörsocker
1 ägg
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt ägget, oljan och vattnet.
Arbeta samman till en deg.
Dela degen i fyra bitar.
Lägg varje bit mellan två bakplåtspapper och kavla ut till tunna kakor.
Nagga med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter.
Låt svalna på galler.
Förvaras torrt.
Antal: 10 stycken
Jäsning: över natten
Ugn: 250 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
12 g jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk Brödsirap
1/2 dl havrekli
ca 6 dl vetemjöl
ev 1 tsk brödkryddor
Pensling:
vatten
sesam- eller vallmofrön
Gör så här:
Smula jästen i en skål.
Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt olja, salt, ev. krydda, sirap och havrekli.
Arbeta in mjölet, lite i sänder tills degen släpper skålens kanter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 10 lika stora bitar som formas till bullar.
Lägg bullarna på plåt med bakpapper och täck med plastfolie eller en handduk.
Ställ i kylskåp över natten.
Tag ut bullarna ur kylen och sätt ugnen på 250 °C.
Pensla bullarna med vatten och strö på frön.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Låt svalna på galler.
Godmorgonbröden är godast ljumna.
Tips!
Degen till godmorgonbullarna kan även kavlas ut till en platta som man sedan trycker ut figurbullar av med hjälp av kakmått eller leksaksformar.
Ingredienser:
600-700 g picnicbog eller annat fläskkött
2 gula lökar
150-200 förvällda kantareller
1,5 msk kalvfond (Motsv 1,5 buljongtärning)
6,5 dl vatten
1 dl vispgrädde
4,5 msk mjöl
Salt och grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Några droppar japansk soya
Skär köttet till ”grytbitar”.
Dela löken och skiva.
Bryn köttet i smör i en gryta, salta och peppra.
Ha i lök och svamp mot slutet.
Ta undan lite vatten till redningen, häll resten i grytan tillsammans med fonden.
Koka 25 minuter.
Ha i grädden.
Rör ut mjölet i vattnet och vispa i det i såsen.
Koka 3 minuter.
Smaka av och ha i några droppar soya.
Servera med potatis eller ris och lite gelé.
Antal: 24 stycken
Ugn: 175 grader, 15 minuter
Ingredienser:
200 g smör, mjukt
1 tsk vaniljsocker
½ dl strösocker
1 dl farinsocker
1 tsk anis, malen i mortel
½ dl färsk dragon, hackad
4 dl vetemjöl
1½ dl valnötter, hackade
Valnötter till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, vaniljsocker, strösocker och farinsocker med elvisp.
Vänd i anis och dragon.
Tillsätt mjöl och rör till en smulig deg.
Tillsätt valnötterna och nyp ihop degen med händerna och vänd upp den på ett lätt mjölat bakbord.
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en 4 cm tjock rulle.
Skär upp rullarna i tolv bitar, ca 2 cm tjocka.
Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt.
Platta till kakorna lite och sätt i en bit valnöt.
Grädda kakorna i 15 min eller tills de börjar få en gyllene färg.
Låt kakorna kallna på galler.
Ringla eventuellt över lite smält choklad.
1933 (Lördag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Kött- och potatispudding med glaserade kålrötter. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Kokt fläskkorv med potatismos. Bananbröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|