Alla inlägg under mars 2016
Antal: 10 stycken
Jäsning: över natten
Ugn: 250 grader, ca 10 min
Ingredienser:
12 g jäst
2½ dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk Brödsirap
½ dl Fibrex
ca 5 dl vetemjöl
ev 1 tsk brödkryddor
Pensling:
vatten
sesam- eller vallmofrön
Gör så här:
Smula jästen i en skål.
Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt fibrex, olja salt, ev. krydda och sirap.
Arbeta in mjölet, lite i sänder tills degen släpper skålens kanter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 10 lika stora bitar som formas till bullar.
Lägg bullarna på plåt med bakpapper och täck med plastfolie eller en handduk.
Ställ i kylskåp över natten.
Tag ut bullarna ur kylen och sätt ugnen på 250 °C.
Pensla bullarna med vatten och strö på frön.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Låt svalna på galler.
Godmorgonbröden är godast ljumna.
Tips:
Degen till godmorgonbullarna kan även kavlas ut till en platta som man sedan trycker ut figurbullar av med hjälp av kakmått eller leksaksformar.
Antal: 1 styck
Ugn: 250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
1 baguette
4 dl riven ost eller 2 st mozzarella
8 skivor skinka, salami eller vegetariskt alternativ
1–2 tomater, skivade
oregano, torkad och/eller färsk (eller annan färsk krydda)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Skär en djup skåra längs med hela baguetten.
Lägg hälften av den rivna osten i botten på baguetten.
Stick ner skinkskivor och tomatskivor ovanpå.
Lägg över resten av osten.
Krydda med färsk/och eller torkad oregano.
Grädda baguetten längst ner i ugnen i ca 5 min eller tills osten smält och börjat bubbla lite.
Servera genast.
Antal: ca 12 bitar
Ugn: 175 grader, 18-25 minuter
Ingredienser:
1 citron
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
Garnering:
florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Tvätta citronen och torka den torr.
Riv skalet fint och pressa ut 2–3 msk saft.
Smält smöret i en kastrull.
Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna.
Rör ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.
Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt kakan svalna i formen.
Pudra den med florsocker före servering och riv eventuellt lite citronskal och lägg på toppen.
Servera gärna kakan med lättvispad grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|