Alla inlägg under mars 2016
Antal: 2 stycken
Jäsning: 1 timme + 1 timme
Ugn: 200 grader, 1 timme
Ingredienser:
5 dl vatten
3 dl rågkross
½ dl Fibrex
50 g jäst
1 dl Mörk Sirap
1 msk salt
½ dl olja
4 dl rågmjöl
cirka 6 dl vetemjöl
Gör så här:
Koka upp vattnet och blanda i rågkross, fibrex, salt och olja.
Låt stå i 1 timme.
Smula ner jästen i "gröten" och rör tills den löst sig.
Blanda i sirap och rågmjöl.
Arbeta därefter in vetemjölet.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Forma till 2 limpor som läggs i smorda formar (1½ liter).
Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på 200 °C.
Grädda fullkornsbröden i 1 timme.
Låt svalna på galler under duk.
Antal: ca 30 stycken
Jäsning: ca 30 minuter + ca 15 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
4 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl ketchup
2 paket bacon
2 dl riven mager ost
2 msk oregano
Till pensling:
1 ägg
Flingsalt
Ytterligare lite oregano
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader.
Rör ut jästen i mjölken.
Tillsätt olja, salt, socker, ägg och mjöl.
Arbeta samman till en smidig deg.
Låt den jäsa ca 30 minuter.
Skär baconskivorna i bitar, stek och låt dem rinna av på papper.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje del.
Bred på ketchupen, strö över bacon, ost och oregano.
Rulla ihop degen och skär varje rulle i ca 15 bitar.
Lägg bullarna i pappersformar eller muffinsbleck.
Låt jäsa 15 minuter.
Pensla med ägget, strö över salt och oregano.
Baka i ugn ca 10 minuter.
Mängd: ca 1½ liter
Ugn: 160 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
600 g fiskfärs av kolja och torsk
100 g kallrökt lax, hackad
400 g räkor, skalad vikt
3 ägg
2 msk majsstärkelse
1½ dl räkfond
1½ dl grädde
1 tsk salt
1/4 krm kajenpeppar
1 krm vitpeppar, nymalen
2 msk dill, hackad
1 tsk smör
Dekoration:
Dill
2 limefrukter
Salladsblad
Små plommontomater
Gör så här:
Blanda fiskfärsen med lax, 100 g hackade räkor, ägg, majsstärkelse, räkfond, grädde, salt, pepparsorterna och dill i matberedare med plastkniven monterad eller i en skål.
Arbeta ihop till en smidig färs.
Smörj en bakform med smör. Lägg hälften av färsen i formen och platta till.
Lägg i ett lager med skalade räkor och fyll på med resten av färsen.
Platta till och slå formen i arbetsbänken en gång så att eventuella hålrum försvinner.
Grädda färsen i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.
Låt patén svalna i kallt vattenbad.
Ställ sedan in den i kylen täckt med folie.
Vid serveringen dekoreras patén med resterade skalade räkor, dill, limeklyftor, salladsblad och plommontomaterna.
Servera någon sås till, t.ex Rhode Island, örtsås, chilidipp m.m
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Fisken:
4 spättor
2 msk smör
Salt
Peppar
Vetemjöl (till panering)
Citruspotatis:
700 g fast potatis i bitar
4 msk olivolja
2 msk pressad citronsaft
2 tsk rivet citronskal
2 msk vatten
3 msk hackad citronmeliss
3 msk hackad dill
Salt
Peppar
Gör så här:
Vänd 4 spättor i vetemjöl.
Stek dem försiktigt i 2 msk smör.
Krydda med salt och peppar.
Koka 700 g potatis av fast potatis i bitar.
Blanda 4 msk olivolja, 2 msk pressad citronsaft, 2 tsk rivet citronskal, 2 msk vatten, 3 msk hackad citronmelilss och 3 msk hackad dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över den varma, avrunna potatisen och rör om försiktigt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
4 tjocka skivor av chévre
Rapsolja till stekning
4 skivor gott lantbröd
Ca 250 g blandad grön sallad
Flytande honung
Nötig salladsdressing:
1 dl valnötter
1 dl rapsolja
½ pressad citron
Honung
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och lägg ostskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Gratinera dem tills de är gyllene, ca 7 minuter.
Hetta upp rapsolja i en panna och stek brödskivorna gyllene på bägge sidor.
Blanda dressingen.
Hacka valnötskärnorna fint och blanda med honung, salt och peppar.
Blanda dressingen med salladen och fördela på fyra tallrikar.
Lägg ett bröd på varje tallrik och osten på brödet.
Ringla ev över lite flytande honung.
1933 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Lammkotletter med fint stekt potatis, stuvade ägg. Kaffe eller te, marmelad eller honung, systerkaka.
Middag: Kall beouf á la mode med potatis. Apelsinblancmanger.
Ingredienser:
150 g grönkål
½ gurka
1 handfull spenat, ca 70 g
½ citron
Gör så här:
Skär bort skalet från citronen och gurkan.
Dela allt utom spenaten i bitar och lägg i din råsaftcentrifug.
Kör någon minut och häll upp genast.
Ingredienser:
1½ tsk torrjäst
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1½ dl grov rågmjöl
1½ dl grahamsmjöl
½ dl linfrö
1½ tsk salt
1 msk smör
2 msk mörk sirap
3 dl vatten
Gör så här:
Program Grovbröd
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|