Alla inlägg under mars 2016

Av Maria - 25 mars 2016 15:45

Antal: 1 portion


Ingredienser:
2 msk naturell crème fraiche

2-3 ägg

Salt

Peppar

Smör


Tillbehör:

1 par skivor rökt skinka

Endiver

Paprika

Persilja


Gör så här:

Rör ut crème fraiche med ett ägg och vispa det slätt.

Rör sedan ned resten av äggen.

Krydda med salt och peppar.

Smält en klick smör i stekpannan och häll i äggsmeten.

Rör tills den precis stannat.

Tricket med den bästa äggröran är att ta den av värmen innan den är torr och smulig.


Servering:

Servera äggröran med tunna skivor skinka, några blad endiver och gärna lite finhackad paprika och persilja för färg och smak.

Av Maria - 25 mars 2016 15:30

Ingredinser:

1 kyckling, ca 1200 g eller kycklingdelar

10-12 små gula lökar

200 g champinjoner, färska eller från burk

2-3 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

1 dl vatten

1/2 smulad buljongtärning

2 dl vitt torrt vin

1 burk tomater med spad

Salt

Peppar

Ev 1 pressad vitlöksklyfta


Gör så här:

Stycka kycklingen och bryn den runtom i lite smör.

Lägg den i en gryta.

Bryn de skalade lökarna först och sedan den ansade svampen.

Lägg det brynta i en gryta.

Rör ut mjölet i vattnet och häll redningen i grytan, späd med vinet under omörning.

Tillsätt tomater, salt och peppar.

Sjud grytan på svag värme under lock i ca 25-30 minuter till kycklingen är färdig.

Av Maria - 25 mars 2016 07:15

1933 (Lördag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fiskstuving på krutonger, tungkroketter med sallad. Kaffe eller te, marmelad eller honung, chenouski.

Middag: Tomatpuré. Boeuf á la mide med helstekt potatis. Frasvåfflor.

Av Maria - 24 mars 2016 20:15

Ingredienser:
5 gröna äpplen

4 cm ingefära

Ev. skal från 1 lime


Gör så här:

Dela äpplena.

Skala ingefäran.

Rör dem i juicecentrifugen.

Häll upp på glas.

Riv gärna lite lime över för färgen och syrlighetens skull.

Av Maria - 24 mars 2016 15:45

Antal: 2 plåtar frökex

Ugn: 150 grader, 45 minuter


Ingredienser:

Frökex:

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

2½ dl vatten

½ dl kokosfett, utan smak

Eventuellt lite flingsalt


Tillbehör:
Avokado

Körsbärstomater

Paprika

Färsk bladspenat

Ärtskott

Salt

Peppar

Olivolja


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll vattnet i en kastrull tillsammans med kokosfettet och koka upp.

Kokosfettet ska smälta.

Häll den kokande vätskan i bunken och rör om.

Häll ut smeten på en plåt som är täckt med bakplåtspapper.

Lägg ett annat bakplåtspapper över och bred ut smeten på plåten med baksidan av en sked.

Du kan självklart hoppa över det översta bakplåtspappret men det blir mycket svårare att få ut smeten i ett jämnt lager då den är kladdig och seg.

Ta bort det översta bakplåtspappret och strö över lite flingsalt om du vill.

Grädda i 45 minuter.

Ta därefter ut plåten och skär ut fyrkanter med en kniv.

Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten i en halvtimme (minst) så att kexen torkar.

Om kexen är sega så ska de stå längre att torka i ugnen.


Servering:

Servera med mogna avokador, tomater som inte är kylskåpskalla, fint tärnad paprika, färsk bladspenat, ärtskott, salt, peppar och olivolja.

Av Maria - 24 mars 2016 15:45

Ingredienser:

valfria citrusfrukter, t ex apelsin, citron, lime och kumquats
citrongräs
kryddnejlikor
bruksvinäger, vit


Gör så här:

Tryck in nejlikor i några apelsiner.

Dela några av citrusfrukterna.

Banka citrongräset. 
Fyll en stor burk med hela och delade citrusfrukter, garnera med citrongräs.

Fyll på med vinäger så att det täcker. 
Det går att fylla på med mer vinäger ett par gånger om man använder vinägern frekvent. 

Av Maria - 24 mars 2016 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
500 g fläskfilé

Salt

Peppar


Marinad:

1/4 dl koncentrerad vinbärssaft

1/4 dl matolja

½ msk soja

1 msk kalvfond (tex Touch of Taste)

1 msk vinäger

1 citronskiva

½ pressad vitlök

1 krm svartpeppar


Sås:

2 dl lätt crème fraiche

1 dl mango chutney

2-3 msk mjölk

Salt

Peppar


Gör så här:
Putsa fläskfilén från fett och hinnor.

Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en dubbel plastpåse.

Lägg i fläskfilén och knyt till.

Låt påsen ligga ca 5 timmar i kylen.

Ta fram fläskfilén.

Torka av den och bryn den gyllene runt om i lite matfett.

Salta och peppra.

Sänk värmen och låt fläskfilén eftersteka under lock på svag värme ca 15-20 minuter.

Låt fläskfilén kallna.

Rör samman crème fraiche med mango chutney.

Späd med mjölk till lagom tjock sås.

Smaka av med salt och peppar.

Skiva upp fläskfilén tunt.

Lägg den på ett uppläggningsfat.

Häll lite av såsen över.

Bjud resten separat till.

Skiva exotiska frukter och lägg dem bredvid på fatet.

Av Maria - 24 mars 2016 15:00

1933 (Fredag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Pytt i panna, makaroner á la Milano. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.

Middag: Kolja stuvad som lake med potatis. Gräddkaka med katrinplommon.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards