Alla inlägg under mars 2016
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 msk naturell crème fraiche
2-3 ägg
Salt
Peppar
Smör
Tillbehör:
1 par skivor rökt skinka
Endiver
Paprika
Persilja
Gör så här:
Rör ut crème fraiche med ett ägg och vispa det slätt.
Rör sedan ned resten av äggen.
Krydda med salt och peppar.
Smält en klick smör i stekpannan och häll i äggsmeten.
Rör tills den precis stannat.
Tricket med den bästa äggröran är att ta den av värmen innan den är torr och smulig.
Servering:
Servera äggröran med tunna skivor skinka, några blad endiver och gärna lite finhackad paprika och persilja för färg och smak.
Ingredinser:
1 kyckling, ca 1200 g eller kycklingdelar
10-12 små gula lökar
200 g champinjoner, färska eller från burk
2-3 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1/2 smulad buljongtärning
2 dl vitt torrt vin
1 burk tomater med spad
Salt
Peppar
Ev 1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Stycka kycklingen och bryn den runtom i lite smör.
Lägg den i en gryta.
Bryn de skalade lökarna först och sedan den ansade svampen.
Lägg det brynta i en gryta.
Rör ut mjölet i vattnet och häll redningen i grytan, späd med vinet under omörning.
Tillsätt tomater, salt och peppar.
Sjud grytan på svag värme under lock i ca 25-30 minuter till kycklingen är färdig.
1933 (Lördag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Fiskstuving på krutonger, tungkroketter med sallad. Kaffe eller te, marmelad eller honung, chenouski.
Middag: Tomatpuré. Boeuf á la mide med helstekt potatis. Frasvåfflor.
Ingredienser:
5 gröna äpplen
4 cm ingefära
Ev. skal från 1 lime
Gör så här:
Dela äpplena.
Skala ingefäran.
Rör dem i juicecentrifugen.
Häll upp på glas.
Riv gärna lite lime över för färgen och syrlighetens skull.
Antal: 2 plåtar frökex
Ugn: 150 grader, 45 minuter
Ingredienser:
Frökex:
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2½ dl vatten
½ dl kokosfett, utan smak
Eventuellt lite flingsalt
Tillbehör:
Avokado
Körsbärstomater
Paprika
Färsk bladspenat
Ärtskott
Salt
Peppar
Olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll vattnet i en kastrull tillsammans med kokosfettet och koka upp.
Kokosfettet ska smälta.
Häll den kokande vätskan i bunken och rör om.
Häll ut smeten på en plåt som är täckt med bakplåtspapper.
Lägg ett annat bakplåtspapper över och bred ut smeten på plåten med baksidan av en sked.
Du kan självklart hoppa över det översta bakplåtspappret men det blir mycket svårare att få ut smeten i ett jämnt lager då den är kladdig och seg.
Ta bort det översta bakplåtspappret och strö över lite flingsalt om du vill.
Grädda i 45 minuter.
Ta därefter ut plåten och skär ut fyrkanter med en kniv.
Stäng av ugnen och sätt tillbaka plåten i en halvtimme (minst) så att kexen torkar.
Om kexen är sega så ska de stå längre att torka i ugnen.
Servering:
Servera med mogna avokador, tomater som inte är kylskåpskalla, fint tärnad paprika, färsk bladspenat, ärtskott, salt, peppar och olivolja.
Ingredienser:
valfria citrusfrukter, t ex apelsin, citron, lime och kumquats
citrongräs
kryddnejlikor
bruksvinäger, vit
Gör så här:
Tryck in nejlikor i några apelsiner.
Dela några av citrusfrukterna.
Banka citrongräset.
Fyll en stor burk med hela och delade citrusfrukter, garnera med citrongräs.
Fyll på med vinäger så att det täcker.
Det går att fylla på med mer vinäger ett par gånger om man använder vinägern frekvent.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g fläskfilé
Salt
Peppar
Marinad:
1/4 dl koncentrerad vinbärssaft
1/4 dl matolja
½ msk soja
1 msk kalvfond (tex Touch of Taste)
1 msk vinäger
1 citronskiva
½ pressad vitlök
1 krm svartpeppar
Sås:
2 dl lätt crème fraiche
1 dl mango chutney
2-3 msk mjölk
Salt
Peppar
Gör så här:
Putsa fläskfilén från fett och hinnor.
Blanda samman alla ingredienser till marinaden i en dubbel plastpåse.
Lägg i fläskfilén och knyt till.
Låt påsen ligga ca 5 timmar i kylen.
Ta fram fläskfilén.
Torka av den och bryn den gyllene runt om i lite matfett.
Salta och peppra.
Sänk värmen och låt fläskfilén eftersteka under lock på svag värme ca 15-20 minuter.
Låt fläskfilén kallna.
Rör samman crème fraiche med mango chutney.
Späd med mjölk till lagom tjock sås.
Smaka av med salt och peppar.
Skiva upp fläskfilén tunt.
Lägg den på ett uppläggningsfat.
Häll lite av såsen över.
Bjud resten separat till.
Skiva exotiska frukter och lägg dem bredvid på fatet.
1933 (Fredag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Pytt i panna, makaroner á la Milano. Kaffe eller te, marmelad eller honung, vetebröd.
Middag: Kolja stuvad som lake med potatis. Gräddkaka med katrinplommon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|