Alla inlägg under mars 2016
1933 (Söndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Pannkaksrulader med fiskstuvning, bräckta prinskorvar med pepparrot. Kaffe eller te, marmelad eller honung, mjuk pepparkaka.
Middag: Kokt höns med ris och stuvade sockerrötter. Fruktkompott i mördegssnäckor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250-300 g pastahjul
Vatten
Salt
250 g rökt korv i bitar
1 liten purjolök
1 röd paprika
3-4 tomater
Sås:
100 g ädelost
3 dl gräddfil
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Spola den med kallt vatten.
Låt den rinna av och kallna.
Skölj och ansa grönsakerna.
Finstrimla purjolök och paprika.
Skiva tomaterna.
Skär korven i små bitar och blanda ner dem i pastan tillsammans med lök och paprika.
Lägg salladen på ett fat och placera tomatskivorn runt omkring.
Mosa ädelsosten och blanda den med gräddfilen.
Ringla lite av såsen över salladen och servera resten av såsen i en skål bredvid.
Ingredienser:
2 st röda jalapenos, färska (obs inte de konserverade. Du kan också använda vanlig, röd chili)
3 klyfta vitlök
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
0,75 dl vatten
2 tsk salt
1 msk majsstärkelse
Gör så här:
Hacka upp chilifrukterna grovt med kärnor och allt, eller ta bort kärnorna för en mildare variant.
Mixa alla ingredienser förutom majsstärkelsen med stavmixer eller i matberedare.
Häll i en kastrull, koka upp och låt puttra i 3-4 minuter.
Rör ner majsstärkelsen i 2 matskedar vatten och vispa ner under omrörning.
Nu tjocknar chilisåsen och börjar likna den i affären.
Tillsätt mer om du vill ha tjockare konsistens.
Låt svalna och häll sedan upp på flaska eller burk.
Chilisåsen håller flera månader i kylen.
Gör så här:
Skär topparna på fänkålen.
Skiva den bulliga botten på bredden i tunna skivor.
Dubbelpanera i ägg och ströbröd.
Fritera, salta och hugg in!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g rotselleri
150 g palsternacka
150 g morötter
1 stor gul lök
1 liter vatten
2 buljongtärningar
1½ dl vitt vin
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 lagerblad
Salt
Peppar
Pepparrotsgrädde:
1 dl vispgrädde
2 tsk riven pepparrot
1 krm socker
Salt
Peppar
Tillbehör:
150 g fint strimlat rökt nötkött
250 g champinjoner eller annan svamp
Timjan, färsk eller torkad
Gör så här:
Skala och tärna rotselleri, morötter och palsternacka.
Skala och skiva löken.
Lägg allt i en stor kastrull och fräs rotfrukter och lök i lite smör några minuter.
Späd med vatten, smulad buljong och vin.
Tillsätt krossade enbär, timjan och lagerblad.
Låt allt puttra under lock ca 20 minuter.
Häll soppan i en matberedare i omgångar och kör till slät puré.
Häll tillbaka soppan i kastrullen och koka upp på nytt.
Smaka av med salt, peppar och ev mer timjan.
Vispa grädden och tillsätt pepparrot och socker.
Smaka av med salt och peppar.
Fräs den ansade svampen i lite smör tills det knäpper i den .
Häll upp soppan och tillsätt svampen.
1933 (Lördag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Inlagd sill, hökarepanna. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest mannagrynspudding.
Middag: Ärtpuré med stekta brödtärningar. Hällefrundra som biff med kokt potatis.
Ingredienser:
3 morötter
1 cm ingefära
2 äpplen
½ citron
Gör så här:
Skala morötterna, citronen och ingefäran.
Dela samtliga ingredienser i lagom stora bitar.
Kör alla frukter och grönsaker någon minut i råsaftcentrifugen.
Häll upp juicen i glas och servera de ivriga små liven.
Ingredienser:
2 st morötter
5 klyfta(or) vitlök
5 st habanero
1 msk olivolja
0,5 dl vatten
0,5 dl limesaft
1 msk limeskal
0,5 dl vitvinsvinäger
1 st tomat(er)
2 msk socker
salt
svartpeppar
Gör så här:
Skala och riv morötterna och finhacka vitlöksklyftorna.
Skölj och halvera habaneron och ta bort fröna.
Använd plasthandskar eller tvätta händerna mycket noga efteråt, gärna med diskmedel, då habanero sätter sig fast.
Inte kul att peta sig i ögat eller – om man är kille – gå på toa med habanerohänder!
Hetta upp oljan i en kastrull och stek morötter och vitlök på medelvärme tills de blir mjuka, ca 5 minuter.
Mixa morötter och vitlök med de färska habenerofrukterna, vatten, limesaft- och skal, vinäger och tomat.
Smaksätt med salt och svartpeppar.
Häll tillbaka i kastrullen och koka upp. Låt puttra i 3-5 minuter.
Låt svalna och häll sedan upp.
Såsen håller sig i upp till två veckor i kylskåp.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|