Alla inlägg under januari 2018
Måndag:
Kycklingpaj med grönsallad
Tisdag:
Rotmos/potatismos med köttkorv
Onsdag:
Toast
Torsdag:
Kycklinggratäng med ris
Fredag:
Tacos
Lördag:
Fisk- och räkgratäng med dill, pressad potatis eller ris
Söndag:
Raggmunk med fläsk och lingon
Måndag:
Broccolipaj med paprika och rödlök
Tisdag:
Pastapytt med kassler och naturell yoghurt
Onsdag:
Favorit-fisksoppan
Torsdag:
Stekt lövbiff med nypotatis, gräddfil, gurka och gräslök
Fredag:
Helgrillad fläskytterfilé med rostad färskpotatis och melonsallad
Lördag:
Färsfyllda paprikor med ris och gräddig tomatsås
Söndag:
Ingredienser:
2 hg nötlever
2 hg nötfärs
3 hg rå potatis
1 stor gul lök
1 dl mjölk
Salt
Peppar
Ev. 1 tsk mejram
Gör så här:
Mal lever, potatis och lök.
Tillsätt färsen och kryddorna.
Späd med mjölk.
Bryn matfett i en stekpanna och lägg med en sked klickar av färsen direkt i pannan och stek biffarna på svag värme.
Köksalmanack, 1981
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 kg grytbitar av kalv, nöt, lamm eller vildsvin
1 purjolök
3 morötter
10 st vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
ca 1/2 dl ättika
1/2 dl strösocker
1 kruka färsk dill, finhackad
Maizena
Gör så här:
Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar.
Lägg det i en kastrull och täck med vatten.
Koka upp och skumma väl.
Skär morötter och purjolök i stora bitar och tillsätt i kastrullen.
Lägg i vitpepparkorn, salt och lagerblad.
Låt grytan koka på svag värme ca 2 timmar tills köttet är mört.
Tillsätt grädde och dill och smaka av med ättika, socker och eventuellt mer salt.
Red av med maizena.
Servera med kokt potatis.
Mängd: ca 5 dl
Ingredienser:
500 g röda tomater
1/2 dl strösocker
2 ½ dl gelésocker multi
2 msk kokosflingor
Gör så här:
Skölj tomaterna och skär i mindre bitar.
Lägg i en kastrull med strösocker och låt tomaterna sjuda och kokas sönder något, 5-10 minuter.
Du kan mixa med en stavmixer om du inte vill ha stora bitar i.
Rör ner kokosflingorna.
Tillsätt därefter gelésocker multi och sjud i 1 minut.
Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar, sätt på lock och låt svalna.
Förvaras svalt och mörkt oöppnad.
Öppnad burk förvaras i kyl.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 lök
800 g tomater
3 klyftor vitlök
½ msk olivolja
Några kvistar timjan
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl grädde
1/2 dl riven parmesan
2 msk tomatpuré
1 st grönsaksbuljongtärning
2 msk basilika, hackad
Salt och peppar
150 g tofu
Brödkrutonger
Riven parmesan
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela tomater och lök i bitar och lägg på en plåt tillsammans med vitlöksklyftor och timjan.
Ringla över olivolja och sätt in i ugnen i cirka 1 timme.
Ta bort timjankvistarna och lägg över grönsakerna i en gryta.
Tillsätt tomatpuré, basilika, parmesan och buljongtärning och mixa med stavmixer.
Häll på vatten och grädde och låt koka upp.
Lägg sist i tofun i bitar så den blir varm.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med krutonger och riven parmesan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g kantareller
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm peppar
2 msk vetemjöl
2 kycklingbuljongtärningar
1 msk soja
3 dl vitt vin
8 dl vatten
3 dl grädde
Servering:
2 dl parmesanost
120 g bacon
timjan, till garnering
Gör så här:
Kantarellsoppa:
Ansa och hacka svampen.
Spara några hela fina svampar till garnering.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull tillsammans med lite smör och den hackade svampen.
Salta och peppra.
Strö över mjölet och rör om.
Lägg i buljongtärningarna, häll i vin, soja och vattnet.
Låt småkoka i ca 15 min.
Tag av kastrullen från plattan.
Mixa soppan med en stavmixer men inte så den blir allt för slät.
Tillsätt grädden och koka upp på nytt.
Smaka av med mer salt och peppar.
Parmesanchips:
Sätt ugnen på 200 °.
Riv 2 dl parmesanost och lägg i åtta små högar på en plåt.
Grädda i ugnen tills de blivit gyllenbruna.
Skär bacon i 1 cm stora bitar.
Stek knaprigt.
Värm på soppan och häll upp i skålar och garnera med den sparade stekta svampen, timjan, chipsen och bacon.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 burk persikor
1 paket djupfrysta hallon
3 dl vispgrädde
2 msk finhackade valnötter
2 msk likör eller punsch
Garnering:
Valnötskärnor
Gör så här:
Lägg de väl avrunna persikorna på serveringsfat och fyll dem med de knappt tinade hallonen.
Vispa grädden till hårt skum, blanda ner de finhackade valnötterna och smaksätt med likör eller punsch.
Lägg upp grädden i en skål.
Garnera med några hela valnötskärnor.
Köksalmanack, 1981
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|