Direktlänk till inlägg 9 december 2020

Julpastej

Av Maria - 9 december 2020 15:15

Ugn: 200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

250 g rimmat stekfläsk
1 medelstor gul lök
1/2 kg ungnötslever
2 dl glutenfri mjölmix
2 dl havregrädde eller laktosfri matgrädde
1 msk salt
2 krm salpeter
1 msk sirap
1 tsk mald vitpeppar
1 krm mald kryddpeppar
1 msk salvia


Garnering:
100 g mandarinklyftor i sockerlag
10 röda cocktailbär
2 dl buljong
2 gelatinblad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Skär bort svålen på fläsket.

Skala löken.

Skär lever, fläsk och lök i bitar.

Lägg ner det i en matberedaren med stålkniv.

Kör så att allt blir finfördelat.

Vispa samman övriga ingredienser.

Blanda samman alla ingredienser väl.
Häll smeten i en 1 1/2 liter avlång sockerkaksform och ställ in dem i nedre delen av ugnen.

Grädda ca 1 timme. Vid 70° innertemperatur är pastejen klar.

Låt pastejen kallna innan den garneras.


Garnering:
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten.

Krama ur och smält dem i lätt upphettad buljong ev. smaksatt med glögg.

Låt svalna något.

Dekorera med mandarinklyftor och röda cocktailbär.

Skeda upp det över pastejen.

Ställ kallt och plant att stelna.


Tips:
Pastejen och patén kan frysas ogräddade i sina formar och sedan gräddas efter upptiningen.

De kan också frysas gräddade men ogarnerade, men kan lätt bli gryning i konsistensen.
Pastej och paté bör inte fryslagras mer än 1-2 månader.

Man kan också dela upp smeten i många små aluminiumformar som man tar fram efterhand.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards