Direktlänk till inlägg 24 december 2020

Pepparkakstårta

Av Maria - 24 december 2020 13:00

Ugn: 175 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:

Mjuk pepparkaka:

2 dl brun farinsocker
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
3 st ägg
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk malen ingefära
2 msk kanel
2 tsk mortlad kardemumma
½ tsk malen nejlika
1 dl lingonsylt rårörd
1 dl fet yoghurt eller fil gräddfil


Frosting:

300 g naturell färskost kylskåpskall
1 dl vispgrädde kylskåpskall
1 dl florsocker
1 tsk nystött kardemumma
1 msk färsk citronjuice
1 nypa salt

Fyllning:
1 ½ dl lingonsylt

Garnering:
10-12 st pepparkakskvinnor eller köpepepparkakor
2 dl frysta lingon
krossade pepparkakor
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft, fodra två springformar med bakplåtspapper, ca 20-22cm.
Vispa rumsvarmt smör, farin och strösocker poröst i några minuter med elvisp.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa någon minut till.
Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
Vänd försiktigt ner lingonsylt och yoghurt, blanda väl och häll upp i formarna.
Grädda i cirka 30-40 minuter eller tills en provsticka kommer ur helt torr, låt svalna upp å ner på ett bakplåtspapper.

Baka av ca 10 stycken pepparkaksgummor.
Låt svalna.
Gör egen deg eller använd köpedeg eller även färdiga.

Vispa ihop alla ingredienser till din frosting med elvisp, vispa tills den blivit fast och krämig.
Inte övervispa då kan den bli lös.
Häll ner frostingen i en spritspåse, lägg i kyl till montering.
 
Montering:
Lägg en tårtbotten på ett fat och bred ut ett jämnt lager frosting, spritsa även en ring längs tårtkanten och fyll sen med lingonsylt.
Lägg på nästa botten och klä in hela tårtan i ett tunt lager frosting.
Ställ i kylen i minst 20 minuter för att få en stabil tårta.
Spackla tårta med ett tjockt lager frosting, se till att få jämna kanter med hjälp av en palett eller degskrapa.
Placera ut pepparkakorna längs kanten och tryck till lite så de sitter på plats.
Garnera med lingon på toppen och krossade pepparkakor runt om lingonen.
Servera och njut.

Tips!
Om du vill förbereda tårtan innan, tänk då på att sätta dit pepparkakorna precis innan servering.
Dom blir lätt mjuka annars.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards