Direktlänk till inlägg 26 december 2020

Torskrygg med ugnsbakad spetskål & champagnesås

Av Maria - 26 december 2020 09:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 15 minuter + 120 grader, ca 25-30 minuter


Ingredienser:

Torksrygg:
600 g torskrygg (i bitar)
smör, att hyvla över
salt

Ugnsbakad spetskål med brynt smör & hasselnötter:
1 spetskål (stor och skuren i 1,5 cm tjocka runda skivor)
100 g smör
1 tsk Kikkoman sojasås
2-3 msk hasselnötter, rostade och hackade

Champagnesås:
1 bananschalottenlök, finhackad (stor)
1 msk smör, att bryna löken i
2 dl champagne (eller mousserande går bra)
1 dl fiskfond (hemkokt (el 1 msk koncentrerad fiskfond))
1 msk rödvinsvinäger
1 krm svartpeppar, nymalen
0,75 tsk salt
0,5 dl mjölk ((tillsätts innan slut-mixning för att få en extra skummig sås))
2 dl grädde

Dekoration:
dill
 
Gör så här:
Lägg torskryggen i en ugnsform med skinnet nedåt.
Salta det vita fiskköttet och låt stå och dra i kylskåpet ca 15 min.
Skär spetskålen tvärs över så att du får ca 1,5 cm tjocka runta ”puckar” med ca 8-10 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Bryn smöret försiktigt gyllene och tillsätt rostade hasselnötter och soja.
Pensla det brynta hasselnötssmöret på spetskålspuckarna, salta och låt stå en stund för att dra.
Under tiden – börja med såsen.

Sås:
Skala och finhacka en stor banan shalotenlök, fräs den försiktigt i en klick smör i en kastrull på medelhög värme.
När löken är glansig och lite mjuk, tillsätt vinet och låt koka ner till hälften.
Tillsätt fond, rödvinsvinäger och grädde.
Låt koka 3-4 min så den får reducera ner lite.
Ta kastrullen lite åt sidan och mixa såsen slät.
Sila sedan av såsen så alla ”lök-bitar” tas bort.
Smaka på såsen och tillsätt ev mer grädde.
Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
Innan såsen läggs upp på tallriken tillsätt en skvätt mjölk innan mixning, då blir den skummig och fin.

Torsk och spetskål:
Sätt ugnen på 200 grader och sätt in spetskålen i övre delen av ugnen, låt gå på 200 grader i 15 minuter och sänk sedan graderna till 120 grader.
Hyvla en skiva smör över varje torskryggsbit och sätt in i ugnen när graderna gått ner till 120.
Sätt in formen med torskryggarna i ugnen på nedre delen (nedanför spetskålen) och låt gå tills fisken får en innertemp på 47-48 grader. (Använd gärna termometer).
Tips! Självklart kan du sous vide’a torsken, gör det då med din cirkulator inställd på 48 grader och låt fisken gå i ca 25-30 minuter.

Servering:
Lägg upp den gyllene ugnsbakade spetskålen snyggt på en tallrik, lägg en fin bit torskrygg (utan skinnet) snett uppe på.
Skumma upp såsen med mixern och skeda snyggt över anrättningen.
Dekorera med en dillkvist och servera direkt.
Smaklig spis!
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards