Alla inlägg under augusti 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stora mogna citroner
2 burkar tonfisk i vatten
½ rödlök
2-3 msk crème fraiche eller majonnäs
3-4 msk olivolja
Ca 10 urkärnade svarta oliver
Salt
Svartpeppar
3-4 msk kapris
1-2 hårdkokta ägg
Garnering:
Svarta oliver
Bladpersilja
Gör så här:
Skär av ett lock på citronerna och gröp ur citronernas innanmäte.
Skär innanmätet i bitar och blanda i mixer med den avrunna tonfisken och strimlad rödlök.
Kör några varv till en grovhackad massa, blanda i crème fraiche eller majonnäs och olivolja samt oliverna, salt och peppar.
Kör snabbt till en len grovhackad massa.
Blanda i kapris och ägg och kör ytterligare några varv.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela tonfiskfyllningen i citronerna, sätt locken på sned och garnera med några oliver och bladpersilja.
Servera som förrätt med rostat bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
24-48 skalade räkor, beroende på storlek
8 träspett
Kryddsmör:
150 g osaltat smör
½ dl torrt, vitt vin
Saft och skal från 1 lime, gärna obesprutad
1 tsk farinsocker
1 msk riven, gul lök
Till servering:
Lime
Persilja eller koriander
Gör så här:
Blanda samman smör, vin, lime, farinsocker och lök till kryddsmöret, använd elvisp.
Trä räkorna på spetten.
Pensla räkorna med kryddsmöret och låt stå i kylskåp i 1 timme innan de grillas 1 minut på varje sida.
Lägg upp räkspetten tillsammans med det överblivna kryddsmöret, limeklyftor och persilja eller koriander.
Ätes direkt.
Antal: ca 60-80 skorpor
Jäsning: Dubbel storlek + Mycket väl
Ugn: 250 grader, 6-8 minuter + 100 grader, 2-3 timmar
Ingredienser:
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g smör eller margarin
½ tsk salt
3 tsk finstött eller mald koriander
2 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken.
Smält matfettet i en kastrull och häll i resten av mjölken.
Värm till 37 grader.
Häll spadet i degbunken.
Tillsätt salt, koriander, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg som är rätt lös.
Täck med bakduk och plast och ställ degen på varmt ställe att jäsa till dubbel storlek.
Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta ihop degen i bunken.
Ta sedan upp den degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen blank och smidig.
Dela den i sex eller åtta lika stora delar.
Rulla ut varje del till släta längder och lägg tvärs över plåten.
Jäs dem mycket väl.
Sätt in plåten försiktigt på mittfalsen och grädda längderna 6-8 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Skär längderna på diagonalen till långa, sneda skorpor.
Rosta dem lätt på på både de skurna sidorna medan ugnen är het.
Torka sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen.
Det tar 2-3 timmar.
Låt skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
800 g hängmörad biff, i 4 skivor
Smör till stekning
Salt
Nymalen svartpeppar
Grönpepparsås:
4 schalottenlökar
50 g smör
0,5 dl grönpeppar i lag
0,5 dl konjak
3 dl hemgjord kalvfond(eller utspädd fond från flaska)
3 dl vispgrädde
Salt
Nymalen peppar
Råstekt potatiskaka:
ca 1 kg stora potatisar av fast sort
Salt
Vitpeppar
2 msk rapsolja
100 g smör
Gräslök, hackad
Ugnsbakade tomater:
2 tomater
2 klyftor vitlök
1 kruka persilja
100 g smör, rumsvarmt
0,5 dl ströbröd
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Torka biffarna och putsa bort eventuella senor.
Hetta upp en stekpanna och lägg i smör.
Salta och peppra biffarna och stek dem i 1–3 minuter på varje sida (beroende på hur pass rött kött du vill ha).
Grönpepparsås:
Skala och finhacka löken.
Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig.
Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor - gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar.
Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.
Råstekt potatiskaka:
Skala och grovriv potatisen på ett rivjärn eller en mandolin.
Lägg alltsammans i en bunke och salta och peppra.
Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpanna eller flera små stekpannor.
Forma en boll av potatis och pressa ur så mycket vatten som möjligt.
Lägg ner den i pannan och platta ut till en kaka.
Sänk värmen en aning och låt potatiskakan ligga tills den binder ihop och stekytan är fint gyllenbrun, 5–10 minuter på varje sida.
Vänd och stek lika länge på andra sidan.
Strö lite hackad gräslök över före servering.
Ugnsbakade tomathalvor:
Värm ugnen till 200 grader.
Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform.
Finhacka vitlök och persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar.
Fördela kryddsmöret över tomathalvorna.
Ugnsbaka dem tills de känns mjuka, 20–30 minuter.
Ingredienser:
Champagne
Sockerbit
Angostura bitter
Gör så här:
Tag en servett och lägg sockerbiten på den och dränk den med angostura.
Lägg sockerbiten i ett champagneglas och fyll upp hela glaset med champagne.
Ingredienser:
2 liter krusbär (Ca 1 Kg)
1 dl vatten
6 dl socker (500 g)
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skölj bären väl och snoppa eller repa dem.
Varva dem med sockret i en gryta och låt dem stå minst ett par timmar för att safta sig.
Häll i vatten och låt bären långsamt koka upp och koka Ca 5-10 min.
Om bären är hårda kan koktiden ökas med 5 min.
Skaka då och då grytan.
Så att bären fylls med sockerlag och inte flyter upp till ytan när sylten kallnar.
Ta grytan från värmen och skumma sylten väl.
Blanda konserveringsmedel i lite sylt och rör om.
Häll det sedan i grytan och rör om ordentligt.
Fyll sylten genast på rengjorda varma burkar.
Sätt på locket.
Vänd gärna burkarna upp och ner.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 gurkor
100 g osaltade jordnötter
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 msk jordnötsolja
Soja
Ostronsås
Salt
Peppar
Gör så här:
Skölj, skala och dela gurkorna på längden i fyra dela.
Gröp ur kärnorna och riv gurkan fint.
Mortla jordnötterna fint och blanda dem med gurkan.
Skala och tärna löken fint och blanda den med lök- och jordnötsröran.
Skala och finhacka vitlöksklyftorna och stek dem gyllenbruna i jordnötsolja.
Häll dem över gurksalladen och smaka försiktigt av med soja och ostronsås samt krydda med salt och peppar.
Ingredienser:
1 kg (2 liter) lingon
4 dl vatten
1 kanelstång
1 kg syltsocker
1 dl konjak
Gör så här:
Skölj och rensa bären.
Häll vattnet i en gryta och koka upp.
Lägg i bären och kanelstången och koka under lock i 5 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka ytterligare 2 minuter.
Tag grytan från värmen och rör i konjaken.
Rör tills det svalnat, annars flyter bären upp.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förvara dem svalt.
Fungerar även med frostnupna rönnbär, men koka då i 10 minuter.
Gott till vilt, fågel och oxstek.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|