Alla inlägg under januari 2022
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g spagetti
400 g kassler
1 röd chili
smör att steka i
2 dl lätt crème fraiche
2 dl basilikablad
salt o peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skär kasslern i tärningar/strimlor.
Finhacka chili.
Fräs kassler och chili i smör i en kastrull.
Tillsätt crème fraiche och strimlade basilikablad.
Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Red av med maizena utrört i vatten för lite tjockare sås.
Servera med pasta, körsbärstomater och riven parmesanost.
Ingredienser:
1 msk maizena majsstärkelse (inte maizenaredning)
1 msk vardera av vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver och chilipulver
2 msk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk vardera av malen koriander, gurkmeja, cayennepeppar och grovmalen svartpeppar
1 tsk farinsocker
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock.
Förvara mörkt och svalt.
Denna sats motsvarar ungefär 2 påsar köpt fajitakrydda. T
änk bara på att det saknas salt i den hemmagjorda kryddblandningen.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
100 gram smör
1 stor klyfta pressad vitlök
1/2 krm vitpeppar
1 krm salt
3 msk finhackad hackad persilja, färsk eller fryst (valfritt)
1/2 msk citronsaft (valfritt)
1/2 tsk worcestershiresås (valfritt)
Ett ark smörpapper att slå in kryddsmöret i
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter.
Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
Skala och pressa vitlök i en bunke.
Hacka persiljan och tillsätt den.
Rör smöret och tillsätt citronsaft, worcestershiresås, vitpeppar samt salt i en bunke.
Vitlökssmöret kan serveras direkt men godast blir det om det får stå några timmar i kylen.
Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det.
Lägg upp smöret på ett smörpapper.
Forma en rulle och lägg i kylen.
Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl urkärnade svarta oliver
2 vitlöksklyftor
2 msk kapris
4-6 sardellfiléer (valfritt)
1 dl fin olivolja gärna från södra Frankrike
Gör så här:
Kärna ur oliverna.
Skala och dela vitlöken grovt.
Lägg oliver och vitlök i en matberedare, stor mortel eller högt smalt kärl för stavmixer.
Tillsätt kapris samt sardellfiléer.
Mixa eller mortla samt tillsätt lite olivolja i taget till en så slät röra du önskar.
Du kan använda matberedare, stavmixer eller mortla i en stor mortel.
Nu är tapenaden klar att serveras.
Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl frysta blåbär
1 msk flytande honung
2 dl mjölk
2 msk mannagryn
1 tsk malen kardemumma
1 nypa salt
Gör så här:
Värm hälften av blåbären i en liten skål tillsammans med honungen i mikron tills de blir varma, ca 1 min.
Koka upp mjölk.
Blanda ner mannagryn, salt och kardemumma.
Koka under omrörning i ca 3 min.
Blanda ner resterande blåbär mot slutet.
Häll upp i en djup tallrik.
Toppa med honungsblåbären och mjölk.
Ha gärna även en kiwi i bitar.
Måndag:
Nuggets med ris och sötsur sås
Tisdag:
Grekisk fiskgratäng med ris
Onsdag:
Hemmagjord pad thai
Torsdag:
Korvstroganoff med pasta eller ris
Fredag:
Fläskfilégryta med klyftpotatis
Lördag:
Hemmagjord pizza
Söndag:
Pannbiff med stekt potatis och brunsås
Måndag:
Spenatsoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.
Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.
Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.
Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.
Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.
Tisdag:
Broccoligryta med korv:
Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.
Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.
Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.
Häll ner i pannan och rör om.
Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.
Onsdag:
Bakad potatis:
Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.
Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.
Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.
Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.
Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.
Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.
Servera till potatisen.
Torsdag:
Ostgratinerad fiskfilé:
Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.
Salta och peppra, lägg i smord form.
Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.
Lägg 4 tomathalvor bredvid.
Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.
Koka 4 portioner pasta.
Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.
Lägg upp fisken portionsvis på pastan.
Fredag:
Färsbiffar med rödbeta och pasta:
Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.
Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.
Stek biffarna i lite smör.
Koka pastan.
Lördag:
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|