Direktlänk till inlägg 2 november 2022
Antal: 6 bitar
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk vatten
500 g färsk grön sparris
4 st ägg
2 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl riven västerbottenost
Gör så här:
Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare.
Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg.
Tillsätt vatten och arbeta ihop en fast deg.
Tryck ut den i pajformen till ett jämnt lager i botten och upp på kanterna.
Nagga botten och ställ i kylen minst 30 min.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
Ansa sparrisen och skär bort den nedersta lite trådiga biten.
Koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min.
Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av.
Dela dem ev om de är långa. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och västerbottenost. Fördela sparrisen lite huller om buller så de inte ligger för tätt.
Häll på äggblandningen och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.
Servera pajen till rökt lax, stenbitsrom och crème fraiche.
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|