Alla inlägg under januari 2023
Antal: 4 stycken
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
5 ägg
2 dl pofiber (du hittar det bland de glutenfria varorna)
½ msk bakpulver
1 msk fiberhusk
1 krm salt
50 g smält smör alt. smält kokosolja
3 msk grädde (jag tog sojagrädde)
sesamfrön
Gör så här:
Vispa äggen luftiga och vita.
Blanda det smälta fettet med grädden och rör ned i de vispade äggen.
Blanda de torra ingredienserna och rör ned även dem.
Låt blandningen svälla i 5-10 minuter.
Klicka ut fyra högar på en pappersklädd plåt.
Forma högarna till runda bullar med fuktade händer.
Strö över sesamfrön. Grädda i 15-20 minuter tills bröden har fått fin färg.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
1 fänkål, i mindre bitar
1 squash, i mindre bitar
2 morötter, i slantar
2 olika paprikor, i mindre bitar
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Marinad:
1 citron, rivet skal och pressad saft (är den liten så ta 1 ½)
2 msk olivolja
1 msk vatten
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
25-50 g finriven parmesan
salt och vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Sprid ut grönsakerna i en ugnsform.
Ringla över olivolja och strö över flingsalt.
Rosta i ugnen i 20-25 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till marinader.
Häll marinaden över de varma grönsakerna.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
1 kg skalad och tunnskivad potatis
1 hackad rödlök
1 hackad purjolök
färsk basilika
2 pressade vitlöksklyftor
2 paket matlagningsgrädde (tex kelda minimat)
chilikrydda
Salt och peppar
10 skivor stark lagrad ost
Gör så här:
Varva potatis, rödlök, purjo, basilika, pressad vitlök om vartannat i en form.
Strö chilikrydda över hela formen.
Blanda sedan matlagningsgrädde med salt och peppar och häll jämnt över potatisen.
Lägg den lagrade osten överst och krydda med svartpeppar.
Ställ potatisgratängen i ugnen i ca 1 timme i 225 grader.
Antal: 8 portioner
Ugn: 125-225 grader
Ingredienser:
2 äggvitor
1 nypa salt
1 dl strösocker, kokossocker eller sockerersättning
½ msk maizena stärkelse
1 tsk vaniljsocker
½ tsk vitvinsvinäger
ev. hackade valnötter
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
halvtinade eller färska lite syrligare röda bär (lingon, röda vinbär eller hallon)
Gör så här:
Sätt ugnen på 125° ELLER 225°.
Vispa äggvitor och salt till fast skum.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning.
Vispa tills smeten är fast.
Vispa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.
Sätt stora muffins- eller bullformar på en plåt och fördela smeten i dem.
Gör en liten fördjupning mitt i marängen, strö ev över hackade valnötter här.
Har du satt ugnen på 125° gräddar du marängerna mitt i ugnen i en 1 timme.
Stäng sedan av värmen och låt de stå kvar tills ugnen svalnat.
Har du valt att sätta ugnen på 225° sätter du in marängerna mitt i den varma ugnen och stänger sedan av ugnen.
Låt marängerna stå i ugnen i minst 4 timmar eller över natten, utan att ugnsluckan öppnas!
Vid servering toppas marängerna med citronkräm, lättvispad grädde och bär eller glass och bär.
Antal: 2 portioner eller 4 förrätter
Ingredienser:
1 blomkålshuvud, delat i buketter
3 dl vatten
3 dl torr äppelcider
3 dl grädde
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
140 g bacon
1 saftig äpple, tunt skivat
salladsskott eller strimla blasten från blomkålen
färsk timjan
Gör så här:
Koka upp vatten och cider, lägg i blomkålsbuketterna och koka dem mjuka.
Mixa soppan slät och tillsätt grädden.
Smaka av med salt och peppar och låt soppan få bli varm.
Ugn: 200 grader, 30-40 minuter
Ingredienser:
100 g smör, mjukt
1 ½ dl kokossocker
2 ägg
2 ½ dl fint riven morot och squash (krama ur lite av vätskan)
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
Glasyr:
150 g färskost
vaniljpulver eller vaniljsocker
(tex blanda i lite finriven morot för färgens skull)
Ev. kokosflingor eller kokoschips
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Vispa smör och socker luftigt.
Tillsätt äggen och vispa lite till.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör om tills allt är blandat.
Häll i en liten springform (20 cm) klädd med bakplåtspapper.
Baka i 30-40 minuter.
Låt svalna.
Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred på kakan.
Strö eventuellt över kokosflingor/-chips.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
700 g urbenad kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 ½ krm vitpeppar
50 g riven parmesanost
5-6 soltorkade tomater i olja, hackade
ett par kvistar färsk basilika
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
1 tsk fransk senap
200 g cocktailtomater
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Vik upp kycklinglårfiléerna och krydda dem med salt samt peppar.
Blanda den rivna parmesanosten med soltorkade tomater, vitlök och basilika.
Fyll kycklingen med blandningen och lägg den i en ugnsform.
Blanda grädde med vitt vin, fond samt fransk senap och slå det runt kycklingen.
Lägg gärna cocktailtomater runt kycklingen.
Tillaga i mitten av ugnen i 30-35 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
ca 900 gr oxfilé i bit
6 skivor chevréost
2 nävar rostade cashewnötter
färsk basilika
Gör så här:
Börja med att skiva oxfilén till 8 skivor (2 skivor per person) och stek dessa hastigt i varm pannan med salt och peppar så de bara får lite stekyta.
Lägg oxfiléskivorna i en ugnssäker form och lägg en chevréskiva över varje filébit och strö över cashewnötter och basilikablad.
Ställ in formen i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter och servera med valfritt tillbehör, tex potatisgratäng.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|