Alla inlägg under januari 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g potatis
1 förp färsk dill (ā 20 g)
2 dl havrebaserad fraiche
2 tsk dijonsenap
1 msk rapsolja
salt
peppar
1/2 citron
1 kruka sallad
1 gurka
350 g gravad lax
Gör så här:
Skala och skär potatisen i bitar.
Koka den mjuk.
Hacka dillen.
Blanda dillen med fraichen, senap och olja.
Krydda med salt och peppar.
Smaka av med saft från citronen.
Häll av potatisen och blanda den med dillsåsen.
Skär salladen och gurkan i bitar.
Servera gravlaxen med den stuvade potatisen och salladen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 portionsbitar lax ā 125 g
1 lime, rivet skal och saft
1 msk olja
1 msk honung
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.
Blanda skal och saft från en lime, olja, honung, sambal oelek och salt i en skål.
Häll marinaden över laxen.
Tillaga i ugnen ca 10 minuter.
Servera med ris och sallad.
Antal: 4 portioner
Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter
Ingredienser:
8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
Servering:
8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Skala och finhacka vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
Tillsätt grädden och parmesanosten.
Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Dela körsbärstomaterna i halvor.
Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.
Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
Servera gratängen direkt med pasta.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 torskfiléer (alt rödspätta)
1 ägg
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 2 dl pankoströbröd
1 msk citronsaft
1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
matolja, till stekning
Kall dillsås:
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka färsk dill, finskuren
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 krm svartpeppar
Gör så här:
Kall dillsås:
Börja med såsen.
Blanda ihop allting och ställ i kylen fram till servering.
Panerad fisk:
Tina fisken om du använder fryst fisk.
Torka av filéerna med hushållspapper.
Salta och peppra dem runtom.
Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft i en djup tallrik.
Lägg pankoströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoströbröd.
Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera den nystekta fisken med dillsåsen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
4 port ris
ca 600 g färsk laxfilé
1/2 tsk salt
1 apelsin
1/2 dl ströbröd
peppar
3 tomater
1 ask färsk gräslök (ā 20 g)
2 msk sweet chilisås
2 dl crčme fraiche
2 hjärtsallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Dela laxen i portionsbitar.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Krydda med salt och riv över apelsinskal.
Strö på ströbröd och krydda med peppar.
Sätt in formen mitt i ugnen ca 12 minuter.
Skär tomaterna i bitar, hacka gräslöken och lägg det i små skålar.
Blanda sweet chili med crčme fraiche, krydda med salt och peppar.
Skär salladen i bitar.
Servera laxen med ris och tillbehör.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|