Alla inlägg under januari 2023

Av Maria - 11 januari 2023 08:30

Ingredienser:
1 pkt viltmästarskav (polarica)
10 cm purjolök
champinjoner, skogschampinjoner eller annan höstsvamp
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl turkisk yoghurt
2 msk dijonsenap
1 msk torkad timjan
kinesisk soja
salt och peppar

 

Gör så här:
Bryn skavet.

Kvarta svampen och strimla purjolöken.

Fräs tillsammans med skavet.

Häll på grädde och yoghurt, dijonsenap, timjan och kinesisk soja.

Koka ihop och smaka av med salt och peppar.

Garnera med frysta lingon och senapsskott precis före servering.

Av Maria - 10 januari 2023 12:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 25 minuter


Ingredienser:

800 g färskpotatis
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 grillplanka eller grillhalster
1 dl bbq olja med honung
1 förp laxfilé i bit (à 600 g)
2 romansallad
1 knippe rädisor (à ca 300 g)
150 g färska sockerärtor
1 dl rostade pumpakärnor
1 burk kall färdig parmesansås (à 230 ml)


Gör så här:

Lax:

Lägg plankan i blöt minst 5 timmar innan grillning.


Rostad potatis:

Sätt ugnen på 225°C.
Halvera potatisen och lägg i en ugnsform.

Blanda med olivolja och krydda med salt och peppar.

Rosta mitt i ugnen i 25 minuter eller tills potatisen är mjuk och har en gyllene färg, rör om då och då.


Lax:

Häll oljan över laxen och vänd runt, så att hela fisken täcks.

Marinera i ca 10 minuter.
Lägg laxen på en planka eller i ett grillhalster.

Grilla fisken på indirekt värme, under lock, 15 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C, låt vila i 5 minuter.


Grillad sallad:

Dela salladen på längden och grilla bitarna ca 2 minuter, tills de får en sotig yta.
Skölj, ansa och dela rädisorna och sockerärtorna. Krossa pumpakärnorna grovt.
Toppa salladen med parmesansås och pumpakärnor.
Servera laxen på plankan med sallad, rädisor, sockerärtor och potatis.

Av Maria - 10 januari 2023 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
4 st portionsbitar laxfiléer
1 msk flingsalt

Nudelsallad:
4 portioner äggnudlar
1 röd spansk peppar
1 kruka koriander
2 msk rostade sesamfrön

Dressing:
1/2 dl japansk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk risvinäger
1 cm färsk ingefära
1/2 msk flytande honung

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ den åt sidan.

Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och strö på flingsalt.

Stek laxen ca 15 minuter i mitten av ugnen.

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen, skölj dem i kallt vatten.

Kärna ur och strimla chilin fint.

Blanda med nudlarna.

Plocka koriandern från krukan och blanda bladen med nudlarna.

Droppa dressingen över nudelsalladen.

Strö sist över sesamfrön.

Servera laxen till nudelsalladen.

Av Maria - 10 januari 2023 10:30

Antal: 8 rullar


Ingredienser:
8 runda rispapper
2 dl kokt jasminris
2 mangor
avokado
1/2 gurka
3-4 salladslökar
150 g rökt lax
salt och peppar
några korianderblad till dekoration

Korianderdressing:
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 finhackad röd chilifrukt
4 msk olivolja
1 1/2 msk limejuice
1/2 msk vitvinsvinäger eller risvinäger
1/2 kruka koriander
salt

 

Gör så här:
Skär mango, avokado och gurka i små bitar.

Strimla salladslöken.

Rör ihop alla ingredienser till dressingen.

Doppa ett rispapper i taget i ljummet vatten och lägg det på en blöt skärbräda.

Lägg några korianderblad i mitten på pappret.

Fördela några skedar ris ovanpå och sedan det övriga ingredienserna.

Vik upp nedre delen av rispapperet, vik in sidorna och rulla ihop till en rulle.

Servera med dressingen till.

Av Maria - 9 januari 2023 16:30

Måndag:

Rårakor med bacon:

Skala och grovriv 4-6 potatisar.

Blanda det rivna med salt och peppar.

Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.

Håll det varmt.

Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme.

Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor.

Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks.

Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.


Tisdag:

Värmande soppa.


Onsdag:

Kotletter med äppelfräs:

Skala och skiva 1 gul lök.

Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen.

Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm.

Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida.

Salta och peppra.

Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.


Torsdag:

Dillströmming:

Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta.

Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill.

Bred ut det över strömmingen.Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.

Servera med kokt potatis och råkostsallad.


Fredag:

Pasta med gorgonzolasås:

Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet.

Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.

Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche. Smält på svag värme under omrörning.

Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin.

Häll såsen över den nykokta pastan.

Servera eventuellt med riven parmesanost.


Lördag:

Kycklingspett med jordnötssås.


Söndag:

Kalkongryta med ingefära:

Skär eller strimla 300 g kalkonbröst.

Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter.

Strö över 2 msk maizena.

Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära.

Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet.

Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong.

Koka under lock ca 8-10 minuter.

Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar.

Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta.

Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.

Av Maria - 9 januari 2023 16:00

Måndag:

Spenatsoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.

Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.

Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.

Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.

Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.


Tisdag:

Broccoligryta med korv:

Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.

Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.

Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.

Häll ner i pannan och rör om.

Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.


Onsdag:

Bakad potatis:

Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.

Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.

Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.

Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.

Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.

Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.

Servera till potatisen.


Torsdag:

Ostgratinerad fiskfilé:

Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.

Salta och peppra, lägg i smord form.

Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.

Lägg 4 tomathalvor bredvid.

Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.

Koka 4 portioner pasta.

Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.

Lägg upp fisken portionsvis på pastan.


Fredag:

Färsbiffar med rödbeta och pasta:

Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.

Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.

Stek biffarna i lite smör.

Koka pastan.


Lördag:

Kycklingpaj med currysmak.


Söndag:

Schnitzel med fyllning.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards