Alla inlägg under januari 2023
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
4 bitar fryskt eller färsk MCS-märkt torskrygg (500 g)
1 påse fryst bladspenat (450 g)
1 röd chilifrukt
1 msk färsk riven ingefära
1 lime
1 kruka koriander
2-3 salladslökar
1 paket glasnudlar (240 g)
olivolja
salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Tina torsken och spenaten.
Krama vätskan ur spenaten.
Sätt ugnen på 150 grader.
Torka av fisken och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
Krydda med 1/2 tsk salt.
Baka mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Kärna ur och finhacka chilin.
Skala och finriv 1 msk ingefära.
Finhacka koriandern och skiva salladslöken tunt.
Blanda chili, ingefära, koriander och salladslök med 2 msk pressad limesaft, 3 msk olivolja och 2 krm salt.
Koka nudlarna enligt förpackningen.
Fräs spenaten i 2 msk olivolja, ca 2 minuter.
Krydda med lite salt.
Servera fisken, toppad med dressing tillsammans med nudlar och spenat.
Servera gärna avokado till också.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl ris
1 liten fänkål (250 g)
1 äpple
1 gul lök
1 msk margarin
1 tsk curry
1 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
400 g skinn- och benfri laxfilé
2 1/2 dl mellangrädde
salt
Gör så här:
Koka ris enligt anvisning på paketet.
Skär fänkålen i skivor.
Dela, kärna ur och skär äpple i klyftor.
Skala och finhacka gul lök.
Fräs det i margarin.
Tillsätt curry, tomatpuré och hönsbuljongtärning.
Skär laxfilén i 2-3 cm stora bitar.
Tillsätt laxfilé och mellangrädde.
Låt grytan sjuda tills laxen är klar, 5-10 minuter. Smaka av med salt.
Servera med riset.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kycklingfilé
1 msk kycklingfond
1 burk kokosmjölk
1 lime (finrivet skal och saften)
2 msk finriven ingefära
3 dl broccolibuketter
1 dl hackade korianderblad
3 salladslökar
1-2 krm cayennepeppar
salt
Gör så här:
Strimla kycklingen fint.
Koka upp kokosmjölken och kycklingfonden.
Tillsätt ingefäran, limeskalet och 2 tsk av limesaften.
Vänd ner kycklingen i den sjudande buljongen.
Lägg i broccolin.
Låt sjuda i ca 5 minuter tills kycklingen och broccolin är genomkokt.
När en minut återstår, tillsätt strimlad salladslök.
Smaka av med cayennepeppar, salt och rör ner koriander.
Tillsätt mer lime om det behövs.
Servera jasminris till.
Antal: 10 tortillas
Ingredienser:
400 g vatten, kallt
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
0,5 tsk salt
30 g fiberhusk
majsmjöl, till utbakning
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen svälla i 15 minuter.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl.
Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.
Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
Gör så här:
Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.
Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.
Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.
De ska inte bli för mörka.
Låt svalna på brödgaller.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|