Alla inlägg under januari 2023

Av Maria - 4 januari 2023 11:45

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

450 g potatis
2 port laxfilé (ā 150 g)
1 tsk olja
salt
peppar
1 förp vitvinssås (ā 250 g)
1/2 förp färsk persilja (ā 20 g)
1/2 förp snackgurka (ā 250 g)


Gör så här:

Koka potatisen.
Stek laxen i oljan i en stekpanna cirka 3 minuter per sida eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C.

Krydda med salt och peppar.
Värm vitvinssåsen försiktigt i en kastrull.

Hacka och rör ner persiljan i såsen.
Dela gurkorna på längden.
Servera laxen med potatis, vitvinssås och snackgurka.

Av Maria - 4 januari 2023 10:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
600 g lax i portionsbitar
0,5 röd finhackad chili
2 tsk flingsalt
En tumstor bit tunt skivad ingefära
1 lime, tunt skivad
Nymald svartpeppar

Nudelsallad:
300 g glasnudlar
1 msk olja
1 dl sesamfrön
Saften från 2 lime
0,5 finhackad röd chili
1 msk fisksås
0,5 tsk sesamolja
1 msk japansk soja
2 msk mango chutney
1/2 tunt skivad rödlök
1 skalad morot
1 dl hackad färsk koriander

 

Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.

Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.

Strö över chili, salt och peppar.

Fördela ingefära- och limeskivor på laxen.

Låt stå mitt i ugnen cirka 15 minuter.
Gör under tiden nudelsalladen.

Tillred nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Skölj nudlarna i kallt vatten, låt dem rinna av i ett durkslag och rör i olja så att de inte klibbar ihop. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått färg.

Pressa limesaft i en stor skål.

Tillsätt chili, fisksås, sesamolja, soja, mango chutney och rödlök.

Rör om.

Skala tunna morotsstrimlor med en potatisskalare eller osthyvel och lägg i skålen.

Blanda ner nudlar, sesamfrön och färsk koriander.

Rör om så att allt blandas.

Av Maria - 3 januari 2023 14:45

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter


Ingredienser:
Pajdeg:

100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt


Pajfyllning:

500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crčme fraîche
150 g lagrad ost, riven


Gör så här:

Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.

När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.

Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.


Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.

Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan. 

Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.

Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.

Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.

Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crčme fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.


Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.

Av Maria - 3 januari 2023 11:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, 5-6 minuter


Ingredienser:

4 dl basmatiris
1 1/2 msk grovt salt
1 kruka persilja
1 kruka dill
1 kruka koriander
125 g salladslök
1/2 g saffran
4 msk smör
1 citron
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
4 bitar laxfilé (ā ca 150 g)
1/2 msk smör
250 g körsbärstomater eller babyplommontomater
1/2 msk smör
lime- eller citronklyftor


Gör så här:

Ris:

Skölj riset i en sil tills sköljvattnet är klart.

Lägg riset i en bunke och täck med vatten och låt det stå minst 11/2 timme.
Koka upp 2 liter vatten med saltet (för 4 port).

Låt det blötlagda riset rinna av i en sil.

Häll ner det i det kokande vattnet och låt det koka 4-5 minuter.

Rör om då och då.

Låt riset rinna av i en sil och skölj det.


Lax:

Riv det yttersta skalet av citronen, blanda skalet med paprikapulvret, saltet och pepparn.
Krydda laxen på båda sidorna med kryddblandningen.

Låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter.


Ris:

Hacka persiljan, dillen och koriandern fint.

Ansa och skär salladslöken i ca 1/2 cm långa bitar.

Blanda örterna med salladslöken.
Blanda 3/4 av riset med ört- och salladslöksblandningen i en kastrull som har ett tätslutande lock, helst teflon.

Blanda resten av riset med saffran.

Lägg det i en liten kastrull som har ett tätslutande lock. 

Smält smöret och fördela det över riset i båda kastrullerna.

Täck undersidan av grytornas lock med en ren handduk, lägg på locken på de båda riskastrullerna och låt riset ångkoka på mycket svag värme 25-30 minuter (lyft inte på locket under tiden).


Sätt ugnen på 150˚C.


Lax:

Bryn laxen i smöret i en stekpanna.

Lägg den i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen 5-6 minuter eller tills innertemperaturen är 52˚C.


Tomater:

Stek tomaterna i smöret i en stekpanna 1-2 minuter.


Till servering:

Lägg en sträng av saffransriset över örtriset, servera det med lax, tomater och lime- eller citronklyftor. Garnera gärna med dill.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards