Direktlänk till inlägg 7 november 2023
Ingredienser:
4 liter röd mjölk
8 ägg
6 dl gräddfil
2 msk socker
Gör så här:
Vispa ihop äggen och gräddfilen i en stor kastrull.
Häll på mjölken och värm under omrörning tills ägg/fil/mjölkblandningen koagulerar (ostämnet fälls ut). Det kan bli ganska varmt, men får inte koka!
Det syns inte så tydligt när smeten koagulerar, men det bildas små klumpar som kan påminna om mycket lös och finfördelad äggröra.
Dra kastrullen från värmen och låt den stå och svalna i ungefär en halvtimme.
Skilj ostmassan från vasslen.
Det kan du göra med hjälp av en hålslev, men ännu effektivare är att hälla kastrullens innehåll genom ett durkslag eller en silduk.
Den avskilda men fortfarande något "blöta" ostmassan överför du till det kärl, som skall ge äggosten den slutliga formen.
Detta kärl måste ha små hål i botten för att den sista resten av vasslen skall kunna rinna av.
Blanda i sockret.
Nästa dag är äggosten färdig för servering, gärna tillsammans med sylt.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|