Direktlänk till inlägg 26 januari 2024

Parmesangratinerad piggvar med pilgrimsmusslor

Av Maria - Fredag 26 jan 07:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, 10 minuter + 5 minuter + 250 grader + 160 grader


Ingredienser:

4 piggvarsfiléer (à 125 g)
8 pilgrimsmusslor, utan skal och romsäck
8 dl champagnesås, se nedan
1 dl vispgrädde, uppvispad
2 dl parmesanost, färskriven 
2 dl vitt vin
2 dl fiskfond
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
salt

Champagnesås:
5 dl såsfond (se tips längst ner i receptet)
5 dl vispgrädde
1 dl mousserande vin
salt
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Smöra en ugnsfast form och lägg i fisken, salta.
Strössla över hackad lök samt ha i vitt vin och fond i formen.
Folieslå hela formen så den sluter tätt.
Sätt in fisken i ugnen i ca 10 minuter lägg då i musslorna och låt gå i 5 minuter till, håll sedan varm.
Värm såsen ljummen i en kastrull, vänd ner den vispade grädden, detta gör att det kommer gratinera lättare.
Sätt ugnen på grillfunktion 250 grader, gallret ska vara glödande hett.
Placera fisk och musslor på portionstallrik, slå över rikligt med sås, strössla över riven parmesan i ett tunt täcke.
Gratinera varje tallrik i ugnen tills det att osten blir gyllenbrun, inte svart.

Champagnesås:
Koka ner fonden till knappt hälften i en tjockbottnad kastrull.
Se till att den inte fastnar och sätter sig i botten.
Om den trots det gör det är det bara att byta kastrull och koka vidare.
Tillsätt grädden i omgångar lite vartefter så att det inte kokar över.
Reducera till önskad konsistens.
Salta efter smak.
Toppa med skumpa innan servering så att såsen sufflerar av bubblorna.

Såsfond:
När man pocherar fisk i ugn, framför allt finfiskar som sjötunga, marulk och piggvar, får man en fin såsfond som bonus.
Att pochera betyder att fisken tillagas i lite vätska så att ånga bildas.
Hemma görs det enklast genom att man smörar en form och placerar fisken i formen.
Sätt ugnen på 160 grader. Salta, tillsätt hackad schalottenlök och lika delar fiskfond som vitt vin.
Täck hela formen med folie så att den sluter tätt, ställ in i ugnen.
Under tillagningen bildas ånga som pocherar fisken.
Resultatet blir en vit och fint tillagad fisk som inte är urvattnad, vilket den kan bli om man kokar den.
Kvar i formen finns en såsfond av yppersta klass.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 17 maj 10:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)  50 g Västerbottensost200 g sv...

Av Maria - Torsdag 16 maj 15:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap  2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad   Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...

Av Maria - Torsdag 16 maj 09:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...

Av Maria - Onsdag 15 maj 15:15

Antal: 4 ´portioner   Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...

Av Maria - Onsdag 15 maj 08:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards