Direktlänk till inlägg 1 december 2011
Antal: 12 personer
Mängd: 13 dl
Tid: 20 minuter + 2 timmar att dra
Ingredienser:
3 dl strösocker eller rörsocker
3 dl vatten
2 kanelstänger
2 tsk krossad kardemumma eller 9-10 kardemummakapslar
1 vaniljstång, delad på längden
30 g färsk ingefära, 3-4 cm
1 apelsin, saft och det yttersta finrivna skalet
1 citron, det yttersta finrivna skalet
1 liter vitt vin
Servera med:
Kumquats
Granatäpple
Gör så här:
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Skala och skär ingefäran i bitar.
Lägg i med kryddorna och koka upp.
Skär vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
Lägg kärnor och stång i koket.
Tillsätt det finrivna skalet från citronen och apelsinen samt saften från apelsinen.
Låt sjuda i carka 15 minuter.
Ställ åt sidan coh låt dra ca 2 timmar.
Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag och dra men ta upp citronskal och apelsinskal.
Förvara svalt.
Sila bort kryddorna före servering.
Värm upp essensen tillsammans med vinet, koka inte.
Smaka av, tillsätt mer vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.
Servera med granatäpple och skivade kumquats.
Glöggessens kan förberedas långt innan eller kokas samma dag. Om du gör den några dagar i förväg, låt kryddorna vara kvar. Byt ut vattnet med konjak för exta smak. Förvara svalt. Har du bråttom, låt essensen sjuda i ca 1 timme under lock. Tillsätt sedan vinet men koka inte.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|