Direktlänk till inlägg 18 december 2011
Ingredienser:
1 kg hals och 1 kg lägg av så späd kalv som möjligt
½ morot
½ gul lök
Salt
1 msk vitpepparkorn
Gör så här:
Lägg köttet i en gryta.
Mät upp och häll så mycket vatten att köttet täcks.
Tillsätt 2 tsk salt/liter vatten.
Låt köttet koka upp.
Skumma.
Lägg i skalad morot och lök samt pepparkorn.
Låt köttet koka på svag värme under lock tills det är välkokt och lossnar från benen, ca 1½ timme.
Ta upp köttet och lossa benen.
Låt köttet kallna.
Koka ihop buljongen med benen tills den reducerats till ca 1 liter.
Sila buljongen.
Skär köttet i tärningar.
Lägg dem i buljongen och låt allsammans koka upp.
Häll upp köttet med sin buljong i en större eller flera mindre formar och låt syltan stelna på kall plats.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|