Direktlänk till inlägg 29 december 2012
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter + 125 grader, innetermperatur 55 grader
Ingredienser:
1 st rådjurssadel, filéad och benen huggna i mindre delar
2 st gula lökar, hackade
3 dl kalvfond eller kalvbuljong
½ l trattkantareller, hackade
Halv kruka färsk timjan
10 st svarta vinbär
3 dl grädde
Salt
Svartpeppar
600 g potatis (fast)
1/4 st rotselleri
1 st gul lök, tunt skivad
16 st kastanjer
3 dl portvin
1 msk honung
1 l kantareller
Smör samt rapsolja till stekning
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Snitta kastanjerna med ett kryss och lägg i ugnen att öppna sig.
Detta tar ca 15 minuter.
Ta då ut kastanjer, skala och sjuda i portvin och honung till nästan all vätska kokt in.
Salta och peppra.
Sänk ugnen till 125 grader.
Stek hackad lök och trattkantareller i smör och tillsätt rådjursbenen och stek i ca 5 minuter.
Lägg i timjan och peppra generöst.
Häll över kalvfonden och vatten så det precis täcker benen.
Låt koka ner till hälften, ca 30 minuter.
Lyft upp benen och sila såsbasen.
Koka upp såsbasen igen och tillsätt svarta vinbär. Koka 5 minuter.
Tillsätt grädden och låt koka till såsen blir tjock, ca 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Skala och riv potatis på grövsta sidan av rivjärnet.
Salta något och låt stå i några minuter.
Krama sedan ur potatisen ordentligt för att bli av med överflödig vätska och stärkelse.
Skala och riv rotselleri och blanda med potatis samt skivad lök.
Forma till små platta rösti och stek i smör och rapsolja i het stekpanna.
Torrstek kantareller till vätskan kokat in och lägg sedan till en klick smör som får steka med sista stunden.
Salta och peppra rådjursfiléer och bryn runtom i het panna.
Ställ i ugnen på 125 grader till innertemperatur blir 55 grader.
Ta ut, täck över och låt vila i ca 10 minuter.
Skiva sedan i 1½cm tjocka skivor och servera med sås, rösti, kantareller och portvinskokta kastanjer.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|