Direktlänk till inlägg 29 december 2012

Rådjurssadel med rotfruktsrösti & kastanjer

Av Maria - 29 december 2012 21:00

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter + 125 grader, innetermperatur 55 grader

 

Ingredienser:

1 st  rådjurssadel, filéad och benen huggna i mindre delar
2 st  gula lökar, hackade
3 dl  kalvfond eller kalvbuljong
½ l  trattkantareller, hackade
Halv kruka färsk timjan
10 st  svarta vinbär
3 dl  grädde
Salt

Svartpeppar
600 g  potatis (fast)
1/4 st  rotselleri
1 st  gul lök, tunt skivad
16 st  kastanjer
3 dl  portvin
1 msk  honung
1 l  kantareller
Smör samt rapsolja till stekning

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 225 grader.

Snitta kastanjerna med ett kryss och lägg i ugnen att öppna sig.

Detta tar ca 15 minuter.

Ta då ut kastanjer, skala och sjuda i portvin och honung till nästan all vätska kokt in.

Salta och peppra.

Sänk ugnen till 125 grader. 
Stek hackad lök och trattkantareller i smör och tillsätt rådjursbenen och stek i ca 5 minuter.

Lägg i timjan och peppra generöst.

Häll över kalvfonden och vatten så det precis täcker benen.

Låt koka ner till hälften, ca 30 minuter.

Lyft upp benen och sila såsbasen.

Koka upp såsbasen igen och tillsätt svarta vinbär. Koka 5 minuter.

Tillsätt grädden och låt koka till såsen blir tjock, ca 15 minuter.

Smaka av med salt och peppar. 
Skala och riv potatis på grövsta sidan av rivjärnet.

Salta något och låt stå i några minuter.

Krama sedan ur potatisen ordentligt för att bli av med överflödig vätska och stärkelse.

Skala och riv rotselleri och blanda med potatis samt skivad lök.

Forma till små platta rösti och stek i smör och rapsolja i het stekpanna. 
Torrstek kantareller till vätskan kokat in och lägg sedan till en klick smör som får steka med sista stunden. 
Salta och peppra rådjursfiléer och bryn runtom i het panna.

Ställ i ugnen på 125 grader till innertemperatur blir 55 grader.

Ta ut, täck över och låt vila i ca 10 minuter.

Skiva sedan i 1½cm tjocka skivor och servera med sås, rösti, kantareller och portvinskokta kastanjer. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 15 maj 08:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crème fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...

Av Maria - Tisdag 14 maj 14:15

Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter   Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...

Av Maria - Tisdag 14 maj 06:34

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...

Av Maria - Måndag 13 maj 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...

Av Maria - Måndag 13 maj 16:45

Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards