Direktlänk till inlägg 29 december 2012

Rådjurssadel med rotfruktsrösti & kastanjer

Av Maria - 29 december 2012 21:00

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter + 125 grader, innetermperatur 55 grader

 

Ingredienser:

1 st  rådjurssadel, filéad och benen huggna i mindre delar
2 st  gula lökar, hackade
3 dl  kalvfond eller kalvbuljong
½ l  trattkantareller, hackade
Halv kruka färsk timjan
10 st  svarta vinbär
3 dl  grädde
Salt

Svartpeppar
600 g  potatis (fast)
1/4 st  rotselleri
1 st  gul lök, tunt skivad
16 st  kastanjer
3 dl  portvin
1 msk  honung
1 l  kantareller
Smör samt rapsolja till stekning

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 225 grader.

Snitta kastanjerna med ett kryss och lägg i ugnen att öppna sig.

Detta tar ca 15 minuter.

Ta då ut kastanjer, skala och sjuda i portvin och honung till nästan all vätska kokt in.

Salta och peppra.

Sänk ugnen till 125 grader. 
Stek hackad lök och trattkantareller i smör och tillsätt rådjursbenen och stek i ca 5 minuter.

Lägg i timjan och peppra generöst.

Häll över kalvfonden och vatten så det precis täcker benen.

Låt koka ner till hälften, ca 30 minuter.

Lyft upp benen och sila såsbasen.

Koka upp såsbasen igen och tillsätt svarta vinbär. Koka 5 minuter.

Tillsätt grädden och låt koka till såsen blir tjock, ca 15 minuter.

Smaka av med salt och peppar. 
Skala och riv potatis på grövsta sidan av rivjärnet.

Salta något och låt stå i några minuter.

Krama sedan ur potatisen ordentligt för att bli av med överflödig vätska och stärkelse.

Skala och riv rotselleri och blanda med potatis samt skivad lök.

Forma till små platta rösti och stek i smör och rapsolja i het stekpanna. 
Torrstek kantareller till vätskan kokat in och lägg sedan till en klick smör som får steka med sista stunden. 
Salta och peppra rådjursfiléer och bryn runtom i het panna.

Ställ i ugnen på 125 grader till innertemperatur blir 55 grader.

Ta ut, täck över och låt vila i ca 10 minuter.

Skiva sedan i 1½cm tjocka skivor och servera med sås, rösti, kantareller och portvinskokta kastanjer. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards