Direktlänk till inlägg 30 december 2012

Pilgrimsmusslor med räk- och musselsås

Av Maria - 30 december 2012 21:45

Ingredienser:

SKALDJURSFOND:
50 g  smör
1 msk  rapsolja
2 st  bananscharlottenlökar, hackade
1 st  morot, hackad
4 st  stjälkar blekselleri, hackad
1 klyfta  vitlök, tilltryckt med knivbladet
1 kg  räkor med skal, skalade och skal sparade
5 dl  torrt vitt vin
3 msk  tomatpure
3 st  färska timjankvistar eller 0,5 tsk torkad timjan

 



RÄKSÅS:
Fond från ovan
3 dl  grädde
1 dl  vitt vin
1 st  knivsudd cayennepeppar
Salt

Vitpeppar


ROTSELLERIPURÉ:
1 st  rotsellerihuvud, skalad och skuren i bitar
5 st  potatisar, mjölig sort, skuren i bitar
50 g  smör, smält
1 dl  grädde, uppvärmd
Salt

Peppar


CITRONFÄNKÅL:
1 st  stånd fänkål, i skivor
1 st  citron, zest av hela och juice av halva
Olivolja att steka i
Salt

 



SYRADE MORÖTTER:
2 st  morötter, skivade tunt på längden
½ st  citron
2 msk  smör
2 msk  hackad persilja


ÖVRIGA INGREDIENSER:
0,5 kg  blåmusslor, skrubbade och skägg borttaget
16 st  pilgrimsmusslor

 

Gör så här:


Skaldjursfond:
Stek schalottenlök, morot, selleri och vitlök i smör och rapsolja i några minuter.

Tillsätt räkskal och timjan i stekpannan och låt fräsa några minuter.

Tillsätt sen tomatpuré samt vitt vin och vatten så det precis täcker.

Låt fonden koka utan lock i 20 minuter. 
Sila räkfonden och fortsätt reducera tills det är 1/3 kvar. 
Tillsätt 1 dl vitt vin, cayennepeppar och grädde.

Låt koka ca 10 minuter, salta och peppra sedan efter smak. 


Rotselleripuré:
Koka rotselleri och potatis i saltat vatten i ca 10 minuter.

Mosa och tillsätt uppvärmd grädde och smält smör.

Vispa med elvisp för en fluffig konsistens.

Salta och peppra efter smak. 


Blåmusslor:
Lägg blåmusslorna i såsen och låt puttra under lock i ca 3 minuter tills de öppnat sig.

Tag kastrullen från plattan och håll varmt under lock. 


Tillbehör:
Stek skivad fänkål i olivolja och pressa över citron.

Strö över citronzest, salta och peppra och håll varmt. 
Skiva morötter på längden och stek på medelvärme i smör.

Pressa över citron och strö över hackad persilja. 


Pilgrimsmusslor:
Stek pilgrimsmusslorna i het panna med smör och olja, bara tills de fått fin färg på båda sidor.
Lägg upp en tallrik med musslor, räkor samt sås.

Servera med citronfänkål, syrade morötter och rotselleripure. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 1 april 18:28

Måndag: Kycklingwok: Strimla kycklingfilé och woka i omgångar i het olja. Blanda ner i nudelsallad, strö över cashewnötter.   Nougatdessert: Servera en kula dajmglass med hackade rostade hasselnötter och baknougat som fått smälta på svag värme ...

Av Maria - Måndag 1 april 06:00

Måndag: Kyckling med rotsaker.   Tisdag: Paprikasoppa: Fräs 1 hackad gul lök tillsammans med 3 gröna urkärnade paprikor i små bitar. Tillsätt ca 5 dl vatten och 2 buljongtärningar (grönsaks). Låt soppan koka under lock tills grönsakerna är mj...

Av Maria - Söndag 31 mars 17:01

      Mängd: 3½ dl   Ingredienser: 2 apelsiner 1 rött äpple 1 päron 1 tsk ljus honung (kan uteslutas) Isbitar   Gör så här:Pressa frukterna till juice. Rör eventuellt i honungen. Häll upp i glas och lägg i några isbitar. ...

Av Maria - Söndag 31 mars 13:15

Ingredinser: 1 kyckling, ca 1200 g eller kycklingdelar 10-12 små gula lökar 200 g champinjoner, färska eller från burk 2-3 msk smör 1 1/2 msk vetemjöl 1 dl vatten 1/2 smulad buljongtärning 2 dl vitt torrt vin 1 burk tomater med spad...

Av Maria - Söndag 31 mars 12:58

      Antal: ca 24 stycken Ugn: 175 grader, ca 15 minuter   Ingredienser: 200 g smör, rumsvarmt 2 dl strösocker 2 dl havregryn 2½ dl vetemjöl ½ dl kakao 1 tsk bakpulver 1 tsk salt 1 dl hasselnötter, grovhackade 150 g vit...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se