6 personer
Jordnötssmörsglass med jordnötssmörsfyllda nöt-crème praliner
ca 1 liter
1 burk kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljpulver
1 dl jordnötssmör
Häll den kondenserade mjölken i en kastrull och låt den precis bli varm och häll därefter ner jordnöttssmöret. Rör om så att jordnötssmöret blandas ut utan att det är klumpigt i den kondenserade mjölken, ställ åt sidan för att svalna litegrann.
Vispa upp grädden tills mjuka toppar bildas. Häll därefter ner den kondenserade mjölken och vaniljpulvret. Vispa ytterligare tills allt blandat sig väl.
Dela jordnötssmörspralinerna i mindre bitar och vänd ner dem i smeten.
Häll upp glassmeten i en form som rymmer ungefär 1 liter och frys glassen i minst 4 timmar.
Bananbröd
1 brödform
4 gula bananer
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära (valfritt)
1 tsk vanilj
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
1 dl farinsocker
1 dl tjock yoghurt, exempelvis turkisk yoghurt
0,5 dl smält kokosolja
Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra en avlång bröd- eller sockerkaksform.
I en bunke blanda mjöl, kanel, ingefära, bakpulver och vanilj. I en annan bunke mät upp farinsocker och knäck i äggen. Vispa samman det tills det blivit en len smet. Häll därefter ner yoghurt och kokosolja och vispa ytterligare tills det är väl blandat.
Mosa eller mixa bananerna slätt. Jag mixade mina eftersom jag ville att purén skulle bli helt slät. Häll därefter ner bananpurén till äggblandningen och vispa samman. Sikta sedan ner de torra ingredienserna till banan-och äggblandningen. Rör om tills det blivit en slät smet.
Häll smeten i den smorda formen och toppa med pekannötter. Ställ in bananbrödet i ugnen i cirka 20-30 minuter. Min var inne i ungefär 30 minuter men känn med en sticka om brödet är klart. Det ska inte fastna smet på stickan, så om stickan är torr är brödet klart!
Ta ut brödet och låt det svalna i formen helt. Stjälp sedan ut det på en skärbräda och skär det i skivor.
Chokladfudgesås
2 msk kakao
2,5 msk farinsocker
1 msk sirap
0,75 dl vispgrädde
40 g choklad
1 msk smör
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Blanda kakao, farinsocker, sirap, grädde och chokladen i en kastrull. Smält ner och sjud på svag värme under omrörning i cirka 5 minuter. Ta bort från plattan och rör ner smör och vaniljpulver. Blanda ordentligt.
MONTERA IHOP OCH SERVERA DITT BANANBRÖD MED GLASS SÅ HÄR:
Ta fram glassen 15 minuter innan servering för att den ska hinna mjukna litegrann.
Stek några bananskivor i smör tills ytan blir krispig och brödet varmt. Lägg en skiva bananbröd på en tallrik och toppa med en eller två kulor glass. Ringla över chokladfudgesås och NJUT.
Om ni vill vara lika fräcka som jag så bygger ni ett till lager ovanpå. Bara för att ni kan! MUMS!