Direktlänk till inlägg 7 oktober 2013
Antal: ca 15 st
Första steget - degen:
15 g jäst
3 dl rumstempererat vatten
½ dl kallpressad rapsolja
10 g salt
ca 300 g specialmjöl
lite grovt havssalt eller sesamsfrön att strö över
Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Knåda degen blank och gör ca 20 cm långa "korvar" av degen.
För samman ändarna gör en ring av varje korv.
Jäs bröden 15-20 minuter. De får inte ha jäst för mycket utan ska vara ganska fasta när du trycker på degen.
Andra steget - gräddningen:
Först kokas bröden och sedan gräddas de i ånga 250°C & 210°C.
Häll upp vatten i en stor gryta. Det ska vara så mycket vatten att man kan koka flera bagels åt gången. När vattnet småputtrar läggs några bagels i taget i, inge för många eftersom de sväller kraftigt. Vänd på bröden efter ett par minuter så att hela bageln blir kokt. De flyter upp till ytan när de är färdigkokta.
Lyft upp bröden och låt dem rinna av samt strö över lite grovt havssalt eller till ex sesamfrön. Lägg bröden på smord plåt och sätt in dem i ugnen på 250°C.
Spraya vatten på ugnsbottnen och stäng luckan. Dra ner temperaturen till 210°C och grädda i ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|