Direktlänk till inlägg 16 oktober 2013

Surdegsbaguette

Av Maria - 16 oktober 2013 15:00

5 stycken 
 
Dag 1, på morgonen: 
50 g vetesurdegsgrund 
125 g vatten 
125 g vetemjöl special 
 
Rör ihop ingredienserna i en bunke och täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 6-8 timmar, tills surdegen bubblat igång ordentligt. 
 
Dag 1, på kvällen: 
300 g vetesurdeg (från morgonen) 
500 g kallt vatten 
800 g vetemjöl special 
20 g salt 
 
Rör ihop surdegen med övriga ingredienser till en deg i en bunke - antingen för hand eller med en degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen sedan vila i 1 timme
 
Efter en 1 timme är det dags för att vika degen. Ta tag i degens ytterkant med fuktad hand, dra försiktigt ut degen och vik den mot mitten. Fortsätt på samma sätt tills du har gått varvet runt. Täck bunken och låt degen vila i 1 timme till. 
 
Skrapa därefter ut degen på ett mjölat bakbord och dela i fem lika stora bitar. 
Vik ihop varje bit till ett litet paket genom att först vika in sidorna mot mitten och sedan rulla ihop den uppifrån. 
Låt degen vila på bakbordet i cirka 20 minuter, täck dem med en handduk. 
 
Lägg degen därefter med den släta sidan nedåt och tryck till den lite med handen. Vik sedan överkanten mot mitten och tryck till kanten. Gör likadant underifrån så att ändarna möts på mitten. Tryck ihop med fingrarna. 
 
Vik degen så att över- och underkant möts. Tryck till med tummarna så att ändarna fastnar i varandra och du får en slät rulle. 
 
Rulla till en baguette och avsluta med att spetsa till ändarna. Låt baguetterna jäsa med skarvarna uppåt på en rikligt mjölad handduk. Dra upp duken mellan baguetterna så att de inte jäser ihop. Täck med ytterligare en handduk. 
 
 Låt de jäsa i 1-2 timmar i rumstemperatur, följt av 10-12 timmar i kylskåpet. 
 
Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning. 
 
Lyft försiktigt över baguetterna på en plåt med bakplåtspapper och gör några längsgående snitt i varje baguette. Sätt in plåten mitt i ugnen och grädda tills baguetterna har fått ordentligt med färg, 20-25 minuter. Låt de svalna på galler.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards