Direktlänk till inlägg 31 oktober 2013

Beef chili med hembakta vetetortillas, tomatillosalsa, guacamole & tomatsalsa

Av Maria - 31 oktober 2013 12:00

Beef chili 
 
cirka 1 kilo högrev 
6 vitlöksklyftor 
en öl 
1-2 torkade anchopeppar 
1 torkad chipotlepeppar 
1-2 färska chilipeppars
2 msk chilipulver 
1 msk spiskummin 
1 msk oregano 
1 msk malda korianderfrön 
Oxbuljong 
Mjöl 
Socker 
Salt & peppar 
 
Sätt ugnen på 150 grader. 
 
Börja med att koka de torkade chilipepparfrukterna i lite vatten i cirka 15 minuter. 
Samtidigt steker du den tärnade högreven och vitlöken i lite olja. Ta lite i taget så det får en fin stekyta. Pudra över lite mjöl, chilipulver och de andra torkade kryddorna samt den hackade färska chilin. Rör om ordentligt. 
 
När de torkade chilipepparfrukterna kokat i 15 minuter blixtmixar du dem med vattnet och häller det över grytan. Fyll sedan på med öl och oxbuljong så att det precis täcker köttet. 
 
Sätt in grytan med lock på i ugnen och låt det långsamt puttra i minst 2 timmar. Rör om i mellanåt. 
När grytan nästan är klar, ta ut från ugnen och ställ den på spisen och smaka av med socker, salt & peppar. 
 
Tomatillosalsa
Så här skriver Cramby om salsan:
"Om man käkar mexmat New Mexico får man ofta den här härliga gröna salsan som baseras på tomatillos, en slags gröna tomater med ett pappersaktigt hölje. De kan dock vara svåra att få tag på i Sverige. Efter lite efterforskningar visar det sig dock att tomatillos är väldigt nära släkt med frukten vi kallar physalis. Smaken blir lite fruktigare än tomatillos men funkar utmärkt ändå". 
 
200 g physalis 
1/2 gul lök 
 
Ta väck skalet från physalisen och lägg dem i en kastrull tillsammans med den grovhackade löken och låt koka tills physalisen blivit riktigt mjuk. 
 
Mixa så att det blir slätt och smaka av med chilipulver, salt och peppar. Jonas rekommenderar även spiskummin och koriander. 
 
Låt röran svalna innan du använder den till middagen. 
 
Servera chilin med guacamole, tomatillosalsa, créme fraiche, nachochips, tomatsalsa, ost, grönsaker och hembakta vetetortillas.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards