Direktlänk till inlägg 29 december 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: ca 5 minuter
Ingredienser:
2 kokta humrar, 800 gram - 1 kg
STUVNING:
2 schalottenlökar
1 msk olivolja
10 champinjoner
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 hela tomater utan skal (från burk)
1 tsk dijonsenap
1 msk konjak eller brandy
0,5 tsk salt
3 droppar tabasco
2 msk finhackad persilja
1 dl riven parmesanost eller grana padano, gruyere, emmenthaler eller annan lagrad ost
Gör så här:
Tina humrarna om de är frysta.
Klyv humrarna på längden.
Använd en kraftig kockkniv.
Lägg hummern så den har huvudet mot dig.
Sätt spetsen uppe på skölden på huvudet, stick ner och skär framåt genom huvudet.
Vänd på hummern, vik ut stjärten mot skärbrädan och skär ner genom stjärten så du får två halvor.
Ta bort den mörka tarmen i stjärten.
Vidare kan man ta bort den skalliknande magsäcken närmast huvudet.
Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
Ta ur hummerköttet ur hummerstjärten och släng inkrom som inte ser gott ut.
Spara hummerköttet, hacka allt i ca 1x1 cm bitar.
Sätt hela skalet med klo och hummerköttet i kylen.
STUVNING:
Skala och finhacka schalottenlök.
Rensa och hacka svampen.
Stek lök och svamp i olivolja några minuter.
Pudra över vetemjöl och rör ut det.
Slå över vinet och grädden och koka ihop under omrörning.
Hacka under tiden tomaterna grovt och tillsätt dem.
Tillsätt dijonsenap, konjak, salt, tabasco och persilja och rör ihop.
Ta av från värmen och låt svalna något.
Sätt ugnen på grill.
Blanda hummerköttet i stuvningen.
Klorna låter du sitta kvar.
Ta fram skalen och lägg upp dem på en ugnspanna.
Dela upp fyllningen i skalen.
Toppa med riven parmesanost.
Nu kan du gratinera hummern eller ha den i kylen (högst till dagen efter) tills det är dags att gratinera.
Gratinera hummern i mitten av ugnen som du satt på max värme i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg och humrarna är varma.
Lägg upp de gratinerade humrarna på tallrik.
Lägg gärna lite blandad grönsallad bredvid hummerhalvorna samt droppa lite olivolja, vinäger, flingsalt och vitpeppar på.
Gott rostat bröd eller baguette med smör eller färskost passar också till gratinerad hummer.
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....
Antal: 6 portioner Ingredienser: 800 g nötfärs1 lök (stor)2 klyftor vitlök3 msk tomatpuré2 msk soja 2 msk balsamvinäger2 msk kalvfond1 burk krossade tomater1 burk körsbärstomater1 dl vattensaltsvartpeppar (från kvarn)ca 2 tsk torkad timjan...
Antal: 12 stycken Ugn: 175 grader, ca 30 minuter Ingredienser:Muffins: ca 5 bananer200 g kokosolja1 dl agavesirap1 tsk salt1 tsk vaniljpulver 1 tsk malen kanel4 ägg3 dl grahamsmjöl2 dl mandelmjöl2 dl havregryn1 dl kokossocker2 tsk bakpulver...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|