Direktlänk till inlägg 2 januari 2016
1933
Lunch: smör, bröd, ost, mesost. Inkokt strömming, ragu på hare med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, pepparkakor.
Middag: Kalvrulader med skinka och potis. Fruktkräm med gräddmjölk.
1934
Lunch: smör, bröd, ost, mesost. Frukostsalld, omelett med svampstuvning, uppskuren pressylta. Kaffe eller te, marmelad eller honung, saffransbröd.
Middag: Ragu på kalkon i risrand. Ryska plättar med bärkompott.
1952
Lunch: Sillsås med kokt potatis.
Middag: Falukorvspudding. Sjuskinnsgröt.
1955
Lunch: Risplättar
Middag: Varm sillsmörgås. Kall rostbiff med potatissallad Grethe. Aprikossufflé och mandelkakor.
1958
Lunch: Ansjovislåda
Middag: Restgratäng med Tyrolesallad. Kaffe med snabbgifflar.
1979 (Tisdag)
Middag: Kaviarfisk i gryta, strimlad vitkål, kokt potatis. Ost och äpple.
1989
Middag: Pytt i panna på stekrester eller julskinkrester, inlagda rödbetor, finstrimlad vitkål eller salladskål. Apelsin eller clementin.
1993
Middag: Crêpes med spenat och ostfyllning. Ris á la Malta.
2001
Middag: Pasta med tomat och spenat.
2002 (Onsdag)
Matkalender: Omelett med skinka och ost
2003 (Torsdag)
Matkalendern: Spaghetti med köttfärssås
2004
Middag: Vegetarisk lasagne.
2006 (Måndag)
Matkalendern:
Risotto med avokado:
Koka 2 dl ris i 4 dl grönsaksbuljong, låt koka 10 minuter. Tilsätt 1 rödlök i klyftor och 2 skivade morötter, koka ytterligare 10 minuter. Stek 1 pkt bacon och strimla ner det i risotton tillsammans med 2 avokador i bitar. Salta och peppra.
2007 (Tisdag)
Matkalendern: Heta korvgrytan - Fräs 400 g strimlad falukorv och 1 hackad gul lök med 2 tsk curry i lite smör. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 4 dl buljong. Rör ner 1/4 rårivet äpple och 1 paket frysta ärter.
2008 (Onsdag)
Matkalendern: Onsdagssoppa
2011 (Söndag)
Köksalmanack: Ädelpasta. Björnbär med grekisk yoghurt toppad med apelsinskalrasp.
2013
Middag: Vintergryta med rotfrukter. Chévrefyllda dadlar.
2017 (Måndag)
Köksalmanack: Risotto med zucchini, edamamebönor, salladslök, räkor och hyvlad parmesan. En skiva fruktkaka.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|