Direktlänk till inlägg 21 maj 2016
Antal: 14 stycken
Jäsning: 30-40 minuter
Ugn: 275 grader, 6-7 minuter
Ingredienser:
100 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst
1 l vatten
250 g margarin eller smör
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 l gramhamsmjöl
ca 2½ l vetemjöl
Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält fettet och tillsätt vattnet.
Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och rör om så den löser sig.
Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl ohc knappt 2½ l vetemjöl.
Mät mjölet genom att hälla från påsarna i litermått.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt ev. mer vetemjöl.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-40 minuter.
Arbeta sedan degen på bakbord.
Dela i 14 delar, som formas till släta bullar.
Kavla sedan bullarna till ½-1 cm tjocka runda kakor.
Nagga dem på båda sidor och stapla dem på varandra 3-4 stycken med bakduk emellan och låt dem jäsa.
Nagg kakorna på nytt och lägg dem på varma plåtar, en kakan på varje plåt.
Tryck med ett litet runt mått en skåra i mitten på varje kaka.
Det blir vackrare kakor då.
Tag inte bort rundeln i degen.
Grädda två plåtar åt gången i knappt 275 grader.
Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.
Efter ca 3 minuter skiftar man plåtarna och efter ytterligare 3-4 minuter är brödkakorna färdiggräddade.
Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.
Det går bra att baka tekakor av degen.
Det blir dubbelt så många, 28 stycken.
Degen kavlas ut centimeterstjock.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|