Direktlänk till inlägg 21 maj 2016

Hönökakor

Av Maria - 21 maj 2016 17:00


Antal: 14 stycken

Jäsning: 30-40 minuter

Ugn: 275 grader, 6-7 minuter


Ingredienser:

100 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

1 l vatten

250 g margarin eller smör

2 dl strösocker

1 tsk salt

1 l gramhamsmjöl

ca  2½ l vetemjöl


Gör så här:

Smula sönder jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält fettet och tillsätt vattnet.

Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.

Häll degvätskan över jästen och rör om så den löser sig.

Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl ohc knappt 2½ l vetemjöl.

Mät mjölet genom att hälla från påsarna i litermått.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt ev. mer vetemjöl.

Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-40 minuter.

Arbeta sedan degen på bakbord.

Dela i 14 delar, som formas till släta bullar.

Kavla sedan bullarna till ½-1 cm tjocka runda kakor.

Nagga dem på båda sidor och stapla dem på varandra 3-4 stycken med bakduk emellan och låt dem jäsa.

Nagg kakorna på nytt och lägg dem på varma plåtar, en kakan på varje plåt.

Tryck med ett litet runt mått en skåra i mitten på varje kaka.

Det blir vackrare kakor då.

Tag inte bort rundeln i degen.

Grädda två plåtar åt gången i knappt 275 grader.

Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.

Efter ca 3 minuter skiftar man plåtarna och efter ytterligare 3-4 minuter är brödkakorna färdiggräddade.

Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.

Det går bra att baka tekakor av degen.

Det blir dubbelt så många, 28 stycken.

Degen kavlas ut centimeterstjock.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards