Alla inlägg under mars 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 rejäla lammkotletter (eller 8 mindre)
Salt
Peppar
1 dl rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 pressad lime
1 tsk torkad rosmarin eller 1 färsk kvist
1 tsk torkad timjan eller 1 färsk kvist
Rapsolja till stekning
Gör så här:
Salta och peppra lammkotletterna på båda sidorna.
Blanda olja, vitlök, lime och örter och låt kotletterna dra någon halvtimme i blandningen.
Vänd runt dem ett par gånger.
Hetta upp rapsolja i en panna, låt kotletterna droppa av och stek dem sedan först på ganska hög värme, så att de får fin stekyta, sänk sedan och stek färdigt.
Antal: 8-12 muffins, beroende på formarnas storlek
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
4½ vetemjöl
3 tsk bakpulver
Gör så här:
Smält smöret, häll i den kalla mjölken och dra från värmen.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Häll den ljumma smörblandningen i äggvispet.
Tillsätt de torra ingredienserna och rör bara precis så att allt blandat sig.
Fyll pappersformar till 2/3 med smet, ställ dem i en muffinsplåt eller använd dubbla formar.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 10-15 minuter, beroende på muffinsformarnas storlek.
Känn efter med en provsticka, de är klara när stickan inte blir kladdig.
Ta upp dem ur plåten och ställ dem att svalna på ett galler.
Ingredienser:
3 dl ketchup
0,5 tärning grönsaksbuljong
2 tsk valfri soja
1 st lagerblad
1 msk korianderfrön, malda
1 msk spiskummin, mald
2 tsk rökt paprika
1 olja, till stekning
1 msk chipotlepasta, eller 1 hel chipotle eller 1 msk chipotlepulver beroende på vad du har
1 st gul lök
1 tsk tamarindpasta, (valfritt, ökar syrligheten)
0,75 tsk liquid smoke
2,5 msk dijonsenap
0,75 dl farinsocker
0,75 dl vitvinsvinäger, eller/och risvinsvinäger
4 st vitlöksklyfta
1 salt
1 peppar
Gör så här:
Börja med att hacka löken och steka den på medelvärme i en gryta tills den fått lite färg.
Pressa ner vitlöken och stek någon minut till.
Ha därefter i alla kryddorna och lite vatten och låt fräsa med i några sekunder innan du har i resten av ingredienserna.
Det kan vara en poäng att inte ha i all vinäger, socker, ketchup och senap på en gång utan att ha kvar lite så att du kan smaka av.
Låt koka ihop under lock i ca 10 minuter och smaka därefter av.
Ha i mer av ovan nämnda efter smak och låt sedan koka i ca 20 minuter till.
Om såsen blir för tjock så späd med lite vatten.
När såsen är tjock och jämn och har en smak du gillar så är den klar.
Om du vill kan du mixa den, men jag tycker inte att det behövs.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg potatis
4 st ägg
1 dl gräddfil
4 msk majonnäs
1 st gräslök, i kruka
1 st vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
600 g grillkorv
250 g romansallad
0.5 st citron
Gör så här:
Tvätta och dela potatisen i mindre bitar.
Lägg potatis och äggen i en kastrull, häll på kallt vatten och sätt på spisen.
När det börjar koka sätt äggklockan på 4 min.
Ta upp äggen, kallspola och skala.
Fortsätt koka, tills potatisen är mjuk.
Blanda gräddfil och majonnäs, klipp i gräslöken och riv i vitlöken.
Salta och peppra.
Lägg potatisen i en skål, låt den svalna något.
Blanda i gräddfilsåsen.
Halvera äggen och lägg de på toppen.
Snitta och stek eller grilla korven.
Skölj salladen och lägg på ett fat, pressa över citron.
1933 (Onsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Strömmingsflundror med stekt potatis, löskokta ägg. Kaffe ellr te, marmelad eller honung, rest av systerkaka.
Middag: Oxkött (rest) stekt med äpplen och potatis. Krämgröt.
Måndag:
köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka
Tisdag:
mackor
(Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)
Onsdag:
bacon- och broccolipaj med tomatsallad
Torsdag:
stekt laxfilé med en röra på små linser, stekt lök, paprikatärningar och spenat
Fredag:
räkor, majonnäs och grönsaker och detta äts med händerna
Lördag:
kotlett i ädelostsås med pressad potatis och grönsaker
Söndag:
Västerbottenspaj med sallad
Måndag:
Sambalkotletter, klyftpotatis
Tisdag:
Krämig korvgratäng, pasta
Onsdag:
Fisk med kaviarsås
Torsdag:
Pulled pork burgare
Fredag:
Pasta carbonara
Lördag:
Varma mackor
Söndag:
Lasagne, fetasostsallad
Måndag:
Raggmunk, stekt bacon, lingonsylt.
Frukt.
Koka pepparrotskött till tisdagens middag.
Tisdag:
Pepparrotskött, kokt potatis, sås, kokta morötter.
Onsdag:
Helstekta strömmingsflundror i ugn, vitkålssallad:
Rensa ca 1 kg strömming.
Salta köttsidorna.
Hacka persilja eller dill och lägg mellan strömmingarna.
Lägg ihop flundrorna två och två.
Panera dem i ströbröd blandat med vetemjöl och salt.
Lägg flundrorna på smort ugnssäkert fat och stek i mitten av ugnen, 250 grader, ca 20 minuter.
Vänd flundrorna efter halva tiden.
Torsdag:
Köttfärssoppa Nikkaluokta, bröd.
Frukt.
Fredag:
Nasi Goreng, råkostsallad.
Lördag:
Fiskpaté, kokt potatis, gräddfilssås, grönsallad, bröd.
Äppelkaka, vaniljsås.
Söndag:
Fylld lövbiff, pressad potatis, kokta grönsaker.
Koka extra potatis till tisdagens potatisvåfflor.
Fryst cheesecake.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|