Alla inlägg under mars 2016
Ugn: 250 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1½ dl mjölk
3 dl (ca 100 g) kokos
100 g margarin eller smör
2 dl florsocker
1 äggula
Gör så här:
Vispa äggen och sockret riktigt pösigt för hand 10-15 minuter, med elvisp 6 minuter.
Blanda potatismjölet, kakaon och bakpulvret och sikta ner det i äggsmeten.
Häll den på osmort smörpapper i en långpanna 30x40 cm.
Grädda kakan i 250 graders ugnsvärme ca 5 minuter.
Pensla kallt vatten över hela pappret på kakan så lossnar den lätt.
Låt den kallna, gärna övertäckt.
Koka upp mjölken till fyllningen och häll den het över kokosen.
Låt detta kallna.
Rör matfettet och sockret pösigt, tillsätt äggulan samt kokosblandningen, litet i taget.
Bred kokoskrämen över kakan och rulla samman den.
Förvara rulltårtan kallt tills den skall skäras.
Antal: 8 personer
Ingredienser:
½ dl olivolja
2 msk vatten
2 msk vitvinsvinäger
1½ msk fransk honungsenap
2 msk hackad färsk koriander
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Gör så här:
Blanda senap, socker, vinäger, salt och peppar.
Vispa ner oljan droppvis.
Blanda ner dill och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g kalkonbröst
1 gul lök
1 medelstor fänkål
1 medelstor zucchini
200 g skogschampinjoner
Smör eller kokosfett för stekning
1 tsk curry
5 dl vatten
2 tsk vitvinsvinäger
Salt
Peppar
2 dl majonnäs
2 msk tomatkräm (kräm av soltorkade tomater finns på burk)
Några kvistar färsk timjan
Gör så här:
Skär kalkonköttet i strimlor eller små bitar.
Skär löken, fänkål, zucchini och champinjoner i skivor.
Fräs kalkon, lök, fänkål, zucchini och champinjoner i smör eller kokosfett i en kastrull.
Tillsätt curry och rör runt.
Tillsätt vatten och låt koka upp.
Häll i vinäger och smaka av med salt och peppar.
Blanda majonnäs med tomatkräm och smaka av med salt ch peppar.
Servera soppan med tomatmajonnäs och lite färsk timjan.
1933 (Onsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Minas leverkaka med lingon, inlagd sill med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, rest av systerkaka.
Middag: Smör, bröd, ost, färserad selleri. Sjömansbiff. "Ätliga svampar".
2002 (Långfredan)
Matkalender: Lammstek med mozzarellafyllning
2004 (Måndag)
Matkalendern: Selleridoftande gryta
2005 (Tisdag)
Matkalendern: Soppa Bombay
2014 (Lördag)
Köksalmanack: Böcklingssallad och till efterrätt varva brutna savoiardkex med halvtinade rårörda blåbär och grädde.
Ingredienser:
1 kg svarta vinbär
400 g (5 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Repa, snoppa och skölj bären.
Varva bär och socker i en bunke och låt dem stå och safta sig över en natt.
Rör sylten tills sockret är smält.
Eller rör bär och socker i en elektrisk matberedningsmaskin.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på kalla burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Ingredienser:
25 g pistagemandel (alt. hassel-, valnötter eller mandlar)
3 dl vispgrädde
100 g mjuk nougat
Gör så här:
Hacka pistagemandlarna.
Smält nougaten i vattenbad.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Vänd ned den smälta nougaten och hälften av de hackade pistagemandlarna i grädden.
Ställ i kylen.
Ingredienser:
2 msk chilipulver
2 msk paprikapulver
1 msk mald koriander
1 msk mald spiskummin
1 msk chiliflakes eller 2-3 röda pepparfrukter
1 msk grovmald svartpeppar
1 msk salt
1 msk Brun Farin
5 rivna vitlöksklyftor
½ dl olivolja
½ dl kokande vatten
Gör så här:
Mixa chilipulver, paprikapulver, koriander, spiskummin, chiliflakes, svartpeppar, salt, brun farin, vitlöksklyftor, olivolja och vatten till en grov massa.
Häll upp i en glasburk och förvara i kylskåp.
1933 (Tisdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Omelettrullader, uppskuret, potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Kalvkyckling med potatis. Chokladkräm med mjölk eller vispad grädde.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|