Alla inlägg under mars 2016
Svårskalad ingefära?
Byt ut potatisskalaren mot en simpel matsked.
Skeden kommer åt där skalaren går bet och det blir inte lika mycket onödigt spill.
Ingredienser:
1½ tsk torrjäst
ca 850 gram mjöl (också olika blandningar och gryner)
5,5 dl vätska (tex. vatten, natuerll yoghurt, mjölk, öl, keso, filmjölk)
1 dl brun socker
1-2 msk olja
Gör så här:
Till det kommer kryddor och salt efter tycke och smak.
Programinställningarna ändras beroende utifrån vilken typ av bröd som bakas.
Grovbröd (allt med grovt rågmjöl alternativt med mycket gryn/ solrosfrö/linfrö i) eller vitt bröd (sådant som har vetemjöl som största grund)
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 skivor innanlår av kalv eller skinka, ca 500 g
2 msk smör
Salt
Peppar
Bearnaisesås:
150 g smör
5 krossade vitpepparkorn
3 msk vitvinsvinäger
1½ tsk torkad dragon
1 msk schalottenlök
1 persiljekvist
3 msk vatten
3 äggulor
1 krm salt
Tillbehör:
Hummer- eller kräftkött
Sparris
Gör så här:
Börja med såsen:
Koka peppar, vinäger, lök persilja och vatten i en liten kastrull några minuter, tills ca ½ dl återstår.
Häll i 2 msk vatten, rör om och sila över vätskan i matberedaren.
Tillsätt gulorna och kör några sekunder.
Smält smöret på svag värme.
Häll smöret i en fin stråle medan matberedaren körs för fullt tills såsen tjocknat, salta.
Håll såsen varm i vattenbad.
Putsa köttet och bulta lätt ut det med handen.
Stek köttet i ej för varm panna, ca 2 minuter på var sida.
Lägg upp det på varmt serveringsfat eller tallrikar.
Lägg skaldjur och sparris på köttet och toppa med en klick sås.
Servera med brynt potatis, någon grönsak och resten av såsen bredvid.
1933 (Torsdag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Kokt omelett med skinktärningar, inlagd sill med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Pepparrotskött med rötter, potatis och mjölksås. Skivade apelsiner med kokostoppar.
Ingredienser:
Lag:
20 färska sillfiléer som har varit djupfrysta
2 grader ättika
2 msk salt
1 l vatten
Inläggning:
5 dl socker
1½ msk vitpepparkorn
1½ msk kryddpepparkorn
1½ rödlök
1½ gul lök
1-2 msk citronpeppar
2 lagerblad
2 dl hackad dill
Gör så här:
Rör samman lagen, dra skinnet av sillarna och lägg i lagen.
Låt sillen ligga 1 dygn i kylen, ta sedan upp dom och låt rinna av.
Krossa pepparkornen, hacka löken och smula sönder lagerbladen.
Blanda samman allt och varva med sillen i en burk.
Låt stå framme en stund och skaka några gånger under tiden så sockret smälter.
Ställ sen in i kylen och låt stå där minst 2 dygn.
Ta fram och njut med ett gott bröd, kokt ägg och om man vill, öl och snaps!
Ingredienser:
½ rödkål
3 äpplen
2 cm ingefära
½ chili utan frön
½ citron
Gör så här:
Skala ingefäran och citronen.
Dela chilin och skrapa ur fröna.
Skär alla ingredienser i bitar och varva råsaftcentrifugen.
Servera genast och piggna till.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Fisk- & skaldjursgratäng:
600 g torsk eller sej
250 g räkor, skalade
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
½ kruka basilika, hackad
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
100 g riven mozzarella
100 g musslor, kokta och frysta som fått tina
Salt
Svartpeppar, malen
Eventuellt en hel vitlök
Blomkålsmos:
1 blomkålshuvud
1 msk smör
2 msk crème fraiche
1 dl riven ost, t.ex parmesanost
Salt
Svartpeppar, malen
½ msk olivolja
Till garnering:
Färska örter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Fisk- & skaldjursgratäng:
Skär upp fisken i fyra bitar och lägg i en ugnsfast form, salta och peppra.
Strö över räkorna.
Rör ihop crème fraiche, grädde, basilika och vitlök.
Häll såsen över fisken och räkorna.
Strö över mozzarellan.
Om du vill kan du dela en hel vitlök och lägga i formen.
Sätt in formen mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och lägg på musslorna och sätt sedan in formen i ytterligare ett par minuter.
Garnera med färska örter.
Blomkålsmos:
Dela blomkålen i fyra bitar.
Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
Häll av allt vatten.
Mixa blomkålen lätt med en mixerstav och rör i smöret och vänd i crème fraichen och osten.
Smaka av med salt och peppar och ringla över olivolja.
Servering:
Servera gratängen med blomkålsmos.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g pasta, gärna fjärilar
200 g broccolibuketter
1 knippe rädisor
1 röd paprika
600 g räkor med skal
Dressing:
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk flytande honung
½ paket saffran
½ tsk rivet citronskal
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk smulad dragon
½ tsk salt
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Spola pastan i kallt vatten.
Koka broccolin i lättsaltat vatten, ca 3 minuter.
Ansa och skiva rädisorna.
Kärna ur och tärna paprikan.
Skala räkorna.
Blanda samman alla ingredienserna till dressingen.
Smaka av.
Blanda försiktigt samman pastan med broccoli, rädisor och paprika.
Häll över dressingen strax innan salladen skall serveras.
Strö över räkorna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|