Alla inlägg under mars 2016

Av Maria - 20 mars 2016 15:45

Ingredienser:

1 purjolök

3 potatisar

3 morötter

0,5 g saffran

1 liter fiskbuljong

4 msk matlagningsyoghurt

1 burk musslor

Salt

Peppar


Gör så här:

Skär purjo, potatis och morötter i bitar.

Fräs dem i lite smör i en kastrull.

Strö över saffran, rör om.

Tillsätt fiskbuljongen.

Koka soppan i ca 10 minuter.

Kör i matberedare med hälften av buljongen (spara resten).

Häll tillbaka mixen i grytan, tillsätt resten av buljongen, matlagningsyoghurt och kryddor.

Rör ner musslorna och låt allt bli varmt.

Klicka på 1 msk yoghurt som dekoration.

Servera med bröd och klippt krasse.

Av Maria - 20 mars 2016 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

760 g kikärtor
raps/matolja till stekning
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
salt
vitpeppar
150 g cocktailtomater
0.5 st gurka
70 g sallad
100 g solrosfrö
2 st avokado
0.5 st citron
1 liten bit vitlök
salt
svartpeppar
6 st pitabröd


Gör så här:

Häll av spadet från kikärtorna, skölj dem och lägg i ett durkslag, låt dem rinna av.
Stek kikärtorna i olja tillsammans med spiskummin och paprikapulver.

Smaka av med salt och peppar.
Dela tomater, tärna gurkan.

Lägg i olika skålar, lägg spenat i en skål och solrosfrön i en skål.
Mosa samman avokado med citronsaft, skalad och pressad vitlök.

Smaka av med salt och peppar.
Värm pitabröden enligt anvisningarna på paketet.

Toppa dem med alla goda tillbehör och ät som en pizza.
Servera.

Av Maria - 20 mars 2016 15:15

Ingredienser:

12 längdskurna skivor vitt formbröd


Fyllning 1 & 3:

250 g krämig leverpastej

1 dl grädde

100 g färska champinjoner

2 msk konjak


Fyllning 2:

1 dl majonnäs

½ dl vispgrädde

150 g rökt skinka

1 liten burk krossad ananas


Garnering:

Ca 6 msk majonnäs

Apelsinskivor

Ca 10-12 skivor rökt skinka

Ca 10-12 skivor ost

Färsk gurka

Cocktailtomater

Ananasskivor

Valnötter

Färsk timjan eller oregano


Gör så här:

Ansa svampen och finhacka den.

Rör samman alla ingredienserna till fyllning 1 & 3 till en smidig kräm.

Låt ananasen till fyllningen 2 rinna av.

Tärna skinkan, vispa grädden till skum.

Rör samman grädden med majonnäs, skinka och ananas.

Smaka ev av med salt och peppar.

Lägg tre brödskivor som botten.

Bred ca hälften av fyllning 1 & 3 över dem.

Täck med tre nya brödskivor på andra ledden.

Bred fyllning 2 över dem och täck med tre nya brödskivor som läggs parallellt med de första.

Bred resten av pastejfyllningen över dem.

Täck med de tre sista brödskivorna på andra ledden.

Bred majonnäs över och runtom hela smörgåstårtan.

Garnera som du vill.

Av Maria - 20 mars 2016 10:00

1933 (Måndag)

Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillgratin, uppskuren falsk hare med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, herrgårdskäx.

Middag: Fläsklägg med rotmos. Citronsufflé.

Av Maria - 19 mars 2016 20:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 15-20 minuter


Ingredienser:
4 benfria laxbitar med skinnsida, ca 150 g styck

Salt


Örttäcke:

1 dl ströbröd

½ dl finhackade örter, persilja, timjan

2 finhackad vitlöksklyfta

Rivet skal av ½ citron

50 g smält smör eller margarin


Ceasarröra:

250 g kesella

1 hårdkokt ägg

50 g sardeller (½ ask)

1 tsk ljus fransk senap

½ dl nyriven parmesanost

Salt

Peppar


Gör så här:
Lägg laxfiléerna i smord form.

Salta lätt.

Rör samman alla ingredienserna till örttäcket.

Bred det över laxfiléerna.

Baka mitt i ugnen ca 15-20 minuter.

Gör under tiden Ceasarröran.

Hacka ägg och sardeller fint.

Rör ner det i kesellan tillsammans med senap och parmesanost.

Smaka av med salt och peppar.

Bjud de frasiga laxfiléerna tillsammans med Ceasarröran och potatis bakade med lagerblad.

Av Maria - 19 mars 2016 20:00

Svårpressad citron?

Kör citronen i mikrovågsugnen i ca 20 sekunder.

Lå den svalna och ta tacksamt emot 30-40% mer saft när du pressar musten ur den.

Av Maria - 19 mars 2016 15:30

Ingredienser:

1 vaniljstång

4 dl strösocker

 

Gör så här:

Dela en vaniljstång på längden och skrapa av fröna i 4 dl strösocker.

Dela sedan stången i mindre bitar och kör allt i en mixer tills det är finfördelat.

Sila bort de lite större bitarna.

Om du bara använder ett par matskedar åt gången kan du de första gångerna fylla på socker, eftersom smaken fortsätter att utvecklas under en tid.


Det finns även en ekonomiskvariant som fungerar bra.

Spara stången nästa gång du använder fröna i en vaniljstång.

Rör resterna av vaniljstången i mixer tillsammans med 3 dl strösocker.

Sila bort större bitar.

Av Maria - 19 mars 2016 15:15

Antal: 30-35 stycken

Ugn: 180 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt

1½ dl strösocker

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

½ tsk bakpulver

1 nypa salt

2 3/4 dl vetemjöl


Garnering:

Ca 50 g mörk choklad, smält

30-35 smarties, mini


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Rör ihop smör, strösocker och ägg till en krämig smet.

Tillsätt vaniljsockret, kakao, bakpulver, salt och vetemjöl.

Rör snabbt ihop allt till en deg.

Lägg den i kylskåpet en stund.

Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Platta till dem till ca 0,5*4 cm.

Lägg dem inte för tätt för de flyter.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Låt dem kallna på plåten.

Spritsa en klick smält choklad på varje kaka och lägg en smarties på toppen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards