Alla inlägg under mars 2016
Ingredienser:
1 purjolök
3 potatisar
3 morötter
0,5 g saffran
1 liter fiskbuljong
4 msk matlagningsyoghurt
1 burk musslor
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär purjo, potatis och morötter i bitar.
Fräs dem i lite smör i en kastrull.
Strö över saffran, rör om.
Tillsätt fiskbuljongen.
Koka soppan i ca 10 minuter.
Kör i matberedare med hälften av buljongen (spara resten).
Häll tillbaka mixen i grytan, tillsätt resten av buljongen, matlagningsyoghurt och kryddor.
Rör ner musslorna och låt allt bli varmt.
Klicka på 1 msk yoghurt som dekoration.
Servera med bröd och klippt krasse.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
760 g kikärtor
raps/matolja till stekning
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
salt
vitpeppar
150 g cocktailtomater
0.5 st gurka
70 g sallad
100 g solrosfrö
2 st avokado
0.5 st citron
1 liten bit vitlök
salt
svartpeppar
6 st pitabröd
Gör så här:
Häll av spadet från kikärtorna, skölj dem och lägg i ett durkslag, låt dem rinna av.
Stek kikärtorna i olja tillsammans med spiskummin och paprikapulver.
Smaka av med salt och peppar.
Dela tomater, tärna gurkan.
Lägg i olika skålar, lägg spenat i en skål och solrosfrön i en skål.
Mosa samman avokado med citronsaft, skalad och pressad vitlök.
Smaka av med salt och peppar.
Värm pitabröden enligt anvisningarna på paketet.
Toppa dem med alla goda tillbehör och ät som en pizza.
Servera.
Ingredienser:
12 längdskurna skivor vitt formbröd
Fyllning 1 & 3:
250 g krämig leverpastej
1 dl grädde
100 g färska champinjoner
2 msk konjak
Fyllning 2:
1 dl majonnäs
½ dl vispgrädde
150 g rökt skinka
1 liten burk krossad ananas
Garnering:
Ca 6 msk majonnäs
Apelsinskivor
Ca 10-12 skivor rökt skinka
Ca 10-12 skivor ost
Färsk gurka
Cocktailtomater
Ananasskivor
Valnötter
Färsk timjan eller oregano
Gör så här:
Ansa svampen och finhacka den.
Rör samman alla ingredienserna till fyllning 1 & 3 till en smidig kräm.
Låt ananasen till fyllningen 2 rinna av.
Tärna skinkan, vispa grädden till skum.
Rör samman grädden med majonnäs, skinka och ananas.
Smaka ev av med salt och peppar.
Lägg tre brödskivor som botten.
Bred ca hälften av fyllning 1 & 3 över dem.
Täck med tre nya brödskivor på andra ledden.
Bred fyllning 2 över dem och täck med tre nya brödskivor som läggs parallellt med de första.
Bred resten av pastejfyllningen över dem.
Täck med de tre sista brödskivorna på andra ledden.
Bred majonnäs över och runtom hela smörgåstårtan.
Garnera som du vill.
1933 (Måndag)
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillgratin, uppskuren falsk hare med stekt potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, herrgårdskäx.
Middag: Fläsklägg med rotmos. Citronsufflé.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 15-20 minuter
Ingredienser:
4 benfria laxbitar med skinnsida, ca 150 g styck
Salt
Örttäcke:
1 dl ströbröd
½ dl finhackade örter, persilja, timjan
2 finhackad vitlöksklyfta
Rivet skal av ½ citron
50 g smält smör eller margarin
Ceasarröra:
250 g kesella
1 hårdkokt ägg
50 g sardeller (½ ask)
1 tsk ljus fransk senap
½ dl nyriven parmesanost
Salt
Peppar
Gör så här:
Lägg laxfiléerna i smord form.
Salta lätt.
Rör samman alla ingredienserna till örttäcket.
Bred det över laxfiléerna.
Baka mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
Gör under tiden Ceasarröran.
Hacka ägg och sardeller fint.
Rör ner det i kesellan tillsammans med senap och parmesanost.
Smaka av med salt och peppar.
Bjud de frasiga laxfiléerna tillsammans med Ceasarröran och potatis bakade med lagerblad.
Svårpressad citron?
Kör citronen i mikrovågsugnen i ca 20 sekunder.
Lå den svalna och ta tacksamt emot 30-40% mer saft när du pressar musten ur den.
Ingredienser:
1 vaniljstång
4 dl strösocker
Gör så här:
Dela en vaniljstång på längden och skrapa av fröna i 4 dl strösocker.
Dela sedan stången i mindre bitar och kör allt i en mixer tills det är finfördelat.
Sila bort de lite större bitarna.
Om du bara använder ett par matskedar åt gången kan du de första gångerna fylla på socker, eftersom smaken fortsätter att utvecklas under en tid.
Det finns även en ekonomiskvariant som fungerar bra.
Spara stången nästa gång du använder fröna i en vaniljstång.
Rör resterna av vaniljstången i mixer tillsammans med 3 dl strösocker.
Sila bort större bitar.
Antal: 30-35 stycken
Ugn: 180 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
1½ dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
2 3/4 dl vetemjöl
Garnering:
Ca 50 g mörk choklad, smält
30-35 smarties, mini
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Rör ihop smör, strösocker och ägg till en krämig smet.
Tillsätt vaniljsockret, kakao, bakpulver, salt och vetemjöl.
Rör snabbt ihop allt till en deg.
Lägg den i kylskåpet en stund.
Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dem till ca 0,5*4 cm.
Lägg dem inte för tätt för de flyter.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 5 minuter.
Låt dem kallna på plåten.
Spritsa en klick smält choklad på varje kaka och lägg en smarties på toppen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|