Alla inlägg under maj 2016

Av Maria - 7 maj 2016 19:15

2001 (Måndag)

Matkalendern: Makaroni- och köttfärsgratäng


2002 (Tisdag)

Matkalendern: Blommig falukorv

 

2003 (Onsdag)

Matkalendern: Tonfisksallad


2004 (Fredag)

Matkalendern: Potatsissallad och grillad korv


2005 (Lördag)

Matkalendern: Provensalsk fiskgryta

 

2008 (Onsdag)

Matkalendern: Lasagne med keso och grönsaksröra


2014 (Onsdag)

Köksalmanack: Pasta med nässel- eller ramslökspesto. Passionsfruktkrämn och gräddmjölk.

Av Maria - 7 maj 2016 17:00


Ugn: 200 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

LCHF-bröd (grund till 20 stycken):

6 ägg delade i vitor och gulor för sig

½ tsk salt

1 msk fiberhusk

200 g naturell philadelphiaost elle rmotsvarande färskost

½ tsk bakpulver

6 msk krossade linfrön

Blandade torkade örter

Vitlökspulver

Flingsalt


Tillbehör är beräknat till 6 langos:
25 g smör, rumstempererat

1-2 pressade vitlöksklyftor

1 nypa salt

2 dl créme fraiche

En liten burk svart stenbitsrom

2 msk finhackad rödlök


Gör så här:

LCHF-bröd:

Ugn 200 grader.

Vispa äggvitorna rikigt hårda och torra (ca 5 minuter) med maskin.

Fortsätt vispa äggulorna fast i en annan bunke nästan lika länge, tills smeten blivit ljus gul och riktigt fluffig.

Tillsätt philadephiaost, fiberhusk och salt i gulorna och vispa helt slätt.

Vänd försiktigt ihop vitorna med ägg/ostsmeten - vispa inte utan använd istället slickepott och vänd med stora rörelser.

Tillsätt linfrön och bakpulver och vänd ner försikigt.

Låt smeten vila 10 minuter så att fiberhusken får svälla ordenligt.

Baka ut hela satsen LCHF-bröd till avlånga langos.

Toppa ovansidan med en aning kryddor, inga mängder utan mer för att få karäktär.

Grädda i ca 15 minuter eller tills ytan blivit gyllenbrun.


Langosen:

Blanda mjukt smör med pressad vitlök och salt.

Rör créme fraiche slät.

Smöra LCHF-langos med vitlökssmör och klicka på créme fraiche så nästan helan ytan täcks.

Toppa med stenbitsrom och riktigt finhackad rödlök.

Äts till sin största fördel på momangen.




Av Maria - 7 maj 2016 11:15

Ingredienser:

1 kg krusbär

4 dl vatten

500-600 g (6-7 dl) socker till varje liter saft

1 krm natriumbensoat per liter saft


Gör så här:

Skölj bären och låt dem rinna av.

Lägg bären i en syltgryta och häll på vatten.

Koka under lock ca 20 minuter.

Kläm bären då och då med en träslev mot grytans kant.

Häll upp i en silställning och låt saften självrinna.

Mät saften.

Blanda saft och socker i grytan och låt koka långsamt ca 10 minuter.

Skumma saften väl tills den är alldeles klar.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.

Häll upp saften på varma flaskor.

Korka.

Av Maria - 7 maj 2016 10:00

Antal: 4 portioner

Ingredienser:
1 liter rabarber i bitar
3 gula lökar i tärningar
2½ dl vitvinsvinäger
2½ dl ljust muscovadoråsocker
2½ dl strösocker
1 pkt passerade tomater
2 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 msk mald ingefära

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i gryta.
Sjud i ca 1 timme eller tills det tjocknat.
Låt kallna.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Gott till grillat.

Av Maria - 7 maj 2016 09:45

Antal: till ca 1½ kg oxkött

Ingredienser:
½ dl farinsocker
½ dl whisky
½ dl kinesisk soja
½ dl dijonsenap
½ dl finhackad salladslök
1 tsk salt
½ tsk mald svartpeppar

Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.

Av Maria - 6 maj 2016 17:30

2001 (Söndag)

Matkalendern: Kalkonbröst med basilikasås


2002 (Måndag)

Matkalendern: Frittata med färg

 

2003 (Tisdag)

Matkalendern: Kryddig köttfärsröra


2004 (Torsdag)

Matkalendern: Kerstins dillfärs


2005 (Fredag)

Matkalendern: Bakad potatis med kesoröra med stekt stark korv

 

2008 (Tisdag)

Matkalendern: Fiskbullspanna


2014 (Tisdag)

Köksalmanack: Västerbottensoppa och grönsaksstavar med dipp. Druvor och desserttoast.


Av Maria - 6 maj 2016 17:00

Antal: 12 stycken

Jäsning: ca 40 minuter + ca 20-30 minuter

Ugn: 225-250 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst

50 g margarin eller smör

5 dl vatten eller mjölk

2 tsk salt

2 tsk strösocker

(½ tsk mald kummin)

13-15 dl vetemjöl


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.

Smält margarinet och häll i vätskan.

Värm till fingervärme, 37 grader.

Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.

Tillsätt salt, socker, ev kummin och 13 dl vetemjöl på en gång.

Mät mjölet genom att hällla det direkt från påsen i ett litermått.

Tillsats av kummin ger god smak åt brödet och tar bort den svaga jästsmak, som ibland framträder i okryddat vitt bröd.

Arbeta degen kraftigt.

Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.

Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, omkring 40 minuter.

Arbeta degen på bakbord.

Dela degen i 12 lika stora delar.

Kavla varje del till en rund kaka.

Lägg dem på smord plåt.

Nagga dem och låt jäsa 20-30 minuter.

Pensla med vatten och grädda i 225-250 grader omkring 12 minuter.

Av Maria - 6 maj 2016 11:15

Ingredienser:

½ dl mango chutney bombay club

1 msk sweet chilisås

½ tsk tabasco habanero pepparsås

1 msk kikkoman soja

1 tsk sesamfrön


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards