Alla inlägg under maj 2016
2001 (Måndag)
Matkalendern: Makaroni- och köttfärsgratäng
2002 (Tisdag)
Matkalendern: Blommig falukorv
2003 (Onsdag)
Matkalendern: Tonfisksallad
2004 (Fredag)
Matkalendern: Potatsissallad och grillad korv
2005 (Lördag)
Matkalendern: Provensalsk fiskgryta
2008 (Onsdag)
Matkalendern: Lasagne med keso och grönsaksröra
2014 (Onsdag)
Köksalmanack: Pasta med nässel- eller ramslökspesto. Passionsfruktkrämn och gräddmjölk.
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
LCHF-bröd (grund till 20 stycken):
6 ägg delade i vitor och gulor för sig
½ tsk salt
1 msk fiberhusk
200 g naturell philadelphiaost elle rmotsvarande färskost
½ tsk bakpulver
6 msk krossade linfrön
Blandade torkade örter
Vitlökspulver
Flingsalt
Tillbehör är beräknat till 6 langos:
25 g smör, rumstempererat
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 nypa salt
2 dl créme fraiche
En liten burk svart stenbitsrom
2 msk finhackad rödlök
Gör så här:
LCHF-bröd:
Ugn 200 grader.
Vispa äggvitorna rikigt hårda och torra (ca 5 minuter) med maskin.
Fortsätt vispa äggulorna fast i en annan bunke nästan lika länge, tills smeten blivit ljus gul och riktigt fluffig.
Tillsätt philadephiaost, fiberhusk och salt i gulorna och vispa helt slätt.
Vänd försiktigt ihop vitorna med ägg/ostsmeten - vispa inte utan använd istället slickepott och vänd med stora rörelser.
Tillsätt linfrön och bakpulver och vänd ner försikigt.
Låt smeten vila 10 minuter så att fiberhusken får svälla ordenligt.
Baka ut hela satsen LCHF-bröd till avlånga langos.
Toppa ovansidan med en aning kryddor, inga mängder utan mer för att få karäktär.
Grädda i ca 15 minuter eller tills ytan blivit gyllenbrun.
Langosen:
Blanda mjukt smör med pressad vitlök och salt.
Rör créme fraiche slät.
Smöra LCHF-langos med vitlökssmör och klicka på créme fraiche så nästan helan ytan täcks.
Toppa med stenbitsrom och riktigt finhackad rödlök.
Äts till sin största fördel på momangen.
Ingredienser:
1 kg krusbär
4 dl vatten
500-600 g (6-7 dl) socker till varje liter saft
1 krm natriumbensoat per liter saft
Gör så här:
Skölj bären och låt dem rinna av.
Lägg bären i en syltgryta och häll på vatten.
Koka under lock ca 20 minuter.
Kläm bären då och då med en träslev mot grytans kant.
Häll upp i en silställning och låt saften självrinna.
Mät saften.
Blanda saft och socker i grytan och låt koka långsamt ca 10 minuter.
Skumma saften väl tills den är alldeles klar.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.
Häll upp saften på varma flaskor.
Korka.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter rabarber i bitar
3 gula lökar i tärningar
2½ dl vitvinsvinäger
2½ dl ljust muscovadoråsocker
2½ dl strösocker
1 pkt passerade tomater
2 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 msk mald ingefära
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i gryta.
Sjud i ca 1 timme eller tills det tjocknat.
Låt kallna.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Gott till grillat.
Antal: till ca 1½ kg oxkött
Ingredienser:
½ dl farinsocker
½ dl whisky
½ dl kinesisk soja
½ dl dijonsenap
½ dl finhackad salladslök
1 tsk salt
½ tsk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.
2001 (Söndag)
Matkalendern: Kalkonbröst med basilikasås
2002 (Måndag)
Matkalendern: Frittata med färg
2003 (Tisdag)
Matkalendern: Kryddig köttfärsröra
2004 (Torsdag)
Matkalendern: Kerstins dillfärs
2005 (Fredag)
Matkalendern: Bakad potatis med kesoröra med stekt stark korv
2008 (Tisdag)
Matkalendern: Fiskbullspanna
2014 (Tisdag)
Köksalmanack: Västerbottensoppa och grönsaksstavar med dipp. Druvor och desserttoast.
Antal: 12 stycken
Jäsning: ca 40 minuter + ca 20-30 minuter
Ugn: 225-250 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
50 g färsk jäst eller motsvarande mängd torrjäst
50 g margarin eller smör
5 dl vatten eller mjölk
2 tsk salt
2 tsk strösocker
(½ tsk mald kummin)
13-15 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält margarinet och häll i vätskan.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt salt, socker, ev kummin och 13 dl vetemjöl på en gång.
Mät mjölet genom att hällla det direkt från påsen i ett litermått.
Tillsats av kummin ger god smak åt brödet och tar bort den svaga jästsmak, som ibland framträder i okryddat vitt bröd.
Arbeta degen kraftigt.
Tillsätt mer vetemjöl om det behövs.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, omkring 40 minuter.
Arbeta degen på bakbord.
Dela degen i 12 lika stora delar.
Kavla varje del till en rund kaka.
Lägg dem på smord plåt.
Nagga dem och låt jäsa 20-30 minuter.
Pensla med vatten och grädda i 225-250 grader omkring 12 minuter.
Ingredienser:
½ dl mango chutney bombay club
1 msk sweet chilisås
½ tsk tabasco habanero pepparsås
1 msk kikkoman soja
1 tsk sesamfrön
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|