Alla inlägg under maj 2016
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g varmrökt lax
3 msk små kapris
1 kruka dill
3 msk riven pepparrot
1 citron
2 dl smetana
Salt
Peppar
Gör så här:
Mosa laxen med en gaffel.
Hacka kaprisen och dillen.
Skala och riv pepparroten.
Skölj citronen och riv skalet fint.
Blanda lax, kapris, dill, pepparrot och citronskal med smetana.
Smaksätt med salt och nymald peppar.
1981 (Fredag):
Köksalmanack: Lunch: Senapssill, kokt potatis, grönsallad och knäckebröd.
Middag: Grönkålssoppa med nässlor och gräslök, baguette och ost: Gör soppan efter paketets anvisning. Blanda i rikligt med förvällda hackade nässlor och litet klippt gräslök. Smaksätt med stött fänkål.
Toscakaka med choklad och kaffe.
1987 (Fredag)
Richters Kökskalender: Bjudgryta på griskött, bandspaghetti och grönsallad.
Färsk frukt, t.ex kiwi.
1988 (Söndag)
Richters Kökskalender: Grisfilé i senapssås, bandspaghetti och sallad.
Ost och frukt.
1989 (Måndag)
Richters Kökskalender: Inkokt fisk, t.ex regnbåge, majonnässås, kokt potatis och sallad.
Chokladbit eller mandelkaka till kaffet.
1990 (Tisdag)
Richters Kökskalender: Rösti med stekta kotletter, gärna kalvkotletter, sallad.
Hallonsorbet eller lättinade bär.
2001 (Tisdag)
Matkalendern: Vårkyckling med gurksås
2002 (Onsdag)
Matkalendern: Hälleflundra med broccoli.
2003 (Torsdag)
Matkalendern: Festliga fiskgrytan
2004 (Lördag)
Matkalendern: Krämig pasta med vitlöksfrästa räkor
2005 (Söndag)
Matkalendern: Laxbitar med spenat
2008 (Torsdag)
Matkalendern: Vinkokt kyckling med vårprimörer
2014 (Torsdag)
Köksalmanack: Ugnsbakad fläskfilé och gräddigt mos, tranbärssås och sallad.
Jordgubbstårta.
Växtplats
Vanlig i hela Sverige på fuktig, mager men ej kalkhaltig mark; myrmark, stränder, hedar. Ofta tillsammans med blåbär. Fjällodon förekommer på fjällhedar.
Användningsområden
Odonbär kan användas som blåbär; ätas färska, torkas eller till saft, sylt, gelé. Odon passar också att användas till likör och vin. Förr jäste man bären och destillerade en sprithaltig dryck. Odon klarar förvaring lika dåligt som blåbär.
Unga blad går att äta eller koka te på och uppges vara söta.
Som medicin
Inom folkmedicinen har odon använts som laxermedel.
Innehållsämnen
Odon har en hög halt av C-vitamin, 10 gånger mer än i blåbär. Kolhydrathalten är 6,2% i färska odon. Odon innehåller också flavonoider, glykosider, organiska syror och mineralerna mangan, zink, koppar och järn.
Bären har ett flertal antioxiderande antocyaniner som orsakar den blå färgen. Antocyaniner i odon ger skyddande effekt mot hudens åldringsprocess vid exponering av UV-ljus, s k photoaging. Flavonoider har tilldelats flera hälsofördelar, bl a skyddande mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Halterna av både antocyaniner och flavonoider ökar vid stigande altitud.
Förväxling
Odonbär är ganska lika blåbär och växer ofta tillsammans. Riset hos odon är högre och vedartat och bladen, som faller av om hösten, har en grågrön färg. Odonbär är större än blåbär och ljusare i färgen. När man plockar blåbär blir man blå om fingrarna, vilket inte händer vid plockning av odon.
Odon och pors, som ibland växer tillsammans, kan eventuellt förväxlas när de inte står i blom eller har satt frukt. Porsbladen har dock en stark och karaktäristisk doft.
Underarten fjällodon (Vaccinium uliginosum ssp. microphyllum) är lägre och har mindre blad.
Det har förekommit fall där personer blivit illamående efter att ha ätit stora mängder odon, men man har inte funnit några giftiga substanser i bären. Orsaken tros bero på en parasitsvamp (Sclerotina megalospora) som ibland angriper bären. Ät endast bär som ser friska ut.
Övrigt
Odon har traditionellt använts mer i länder som Finland, Canada, Japan och Polen. I Sverige vittnar gamla namn om att bären inte varit särskilt uppskattade; snorbär, hundbär, galenbär, blåbukar, fyllebär, pungbär, utterbär.
Bären har även använts till växtfärgning för att ge en violett färg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|